ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Ταϊλάνδη: Ανακαλύφθηκε νέο είδος φιδιού με κυνόδοντες που μοιάζουν με λεπίδες

Μπορεί να σκαρφαλώσει σε βράχους ύψους σχεδόν 50 μέτρων

Ταϊλάνδη: Ανακαλύφθηκε νέο είδος φιδιού με κυνόδοντες που μοιάζουν με λεπίδες

Ένα νέο είδος φιδιού με κυνόδοντες που μοιάζουν με λεπίδες ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη από δύο κυνηγούς ερπετών.

Σύμφωνα με τους κυνηγούς, αυτό το ερπετό έχει επίσης έντονα ραβδωτά λέπια στην κοιλιά του που του επιτρέπουν να «σκαρφαλώνει σε κάθετες βραχώδεις επιφάνειες».

«Είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένο στη ζωή σε αυτό το σκληρό περιβάλλον», δήλωσε ένας από τους κυνηγούς ερπετών, οι οποίοι ονόμασαν το εύρημά τους «Cave Kukri Snake» ή Oligodon speleoserpens, από το αδυσώπητο σπίτι του στα ασβεστολιθικά ορεινά σπήλαια της Ταϊλάνδης.

Οι Βιολόγοι της εξέλιξης -που βοήθησαν αυτούς τους κυνηγούς ερπετών στην κατηγοριοποίηση του νέου τους φιδιού- ανέφεραν ότι τα δύο «διευρυμένα δόντια της άνω γνάθου σε σχήμα λεπίδας» και τα ραβδωτά λέπια του πλάσματος προσέφεραν «ισχυρές ενδείξεις» που υποδηλώνουν ένα ολοκαίνουργιο είδος.

Μπορεί να σκαρφαλώσει σε βράχους ύψους σχεδόν 50 μέτρων

Οι κυνηγοί ερπετών χρειάστηκε να σκαρφαλώσουν σε τεράστιο ύψος για να πάρουν δείγματα του νέου είδους.

Ο Harry Ward-Smith, ένας νεαρός ειδικός στα ερπετά που έχει εργαστεί για την ομάδα Sakaerat Conservation and Snake Education Team της Ταϊλάνδης, ανέφερε ότι ένα δείγμα ή “παρατύπος” του νέου φιδιού Cave Kukri είχε πιαστεί να σκαρφαλώνει σε ένα βράχο ύψους σχεδόν 50 μέτρων.

«Αυτό ήταν απίστευτα ριψοκίνδυνο, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή από το να κάνω αναρρίχηση χωρίς σχοινιά» τόνισε ο Ward-Smith σε ανάρτησή του στο Facebook στις 26 Απριλίου. «Γνώριζα τη σημασία αυτού του φιδιού και δεν επρόκειτο να το αφήσω να μας ξεφύγει αυτή την φορά», συμπλήρωσε ο εκπαιδευμένος ερπετολόγος του Πανεπιστημίου Bangor.

Ο συνεργάτης του Ward-Smith σε αυτή την επικίνδυνη αποστολή στις ορεινές επαρχίες Trang και Satun της Νότιας Ταϊλάνδης, ο Rupert Grassby-Lewis της ομάδας τουρισμού άγριας ζωής Explore Herpetology, περιέγραψε το εύρημα ως “εξαιρετικά σημαντικό”.

«Έχει μια απολύτως συναρπαστική οικολογία, ζει μέσα και γύρω από σπηλιές σε απότομους ασβεστολιθικούς γκρεμούς, τρέφεται αποκλειστικά με αυγά ερπετών», δήλωσε ο Grassby-Lewis.

Ο Grassby-Lewis, ερπετολόγος και ξεναγός, δήλωσε ότι το νέο φίδι κυνηγά κυρίως τα αυγά δύο τοπικών ειδών γκέκο, των Cnemaspis και Cyrtodactylus, που είναι επίσης έμπειροι πλοηγοί σε βραχώδη εδάφη.

Ερευνητές ερπετών του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι βοήθησαν τους κυνηγούς ερπετών να δημοσιεύσουν τα νέα τους ευρήματα, δήλωσαν ότι περισσότερα δείγματα του φιδιού μπορεί να υπάρχουν βαθιά στις υπόγειες σπηλιές των βουνών.

«Οι εικασίες αυτές μπορούν να επιβεβαιωθούν μόνο αν γίνουν πρόσθετες παρατηρήσεις του O. speleoserpens στο μέλλον», έγραψαν οι επιστήμονες στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη του Απριλίου στο περιοδικό Vertebrate Zoology.

Το σώμα του φιδιού που ζει σε σπήλαια και κρέμεται από γκρεμούς είναι ανοιχτό καστανό, με μια πιο ανοιχτή απόχρωση προς το κεφάλι και μαύρα όρια γύρω από τα επιμέρους λέπια του.

Παρόλο που μόνο τρία δείγματα του νέου φιδιού συνελήφθησαν για την πρώτη αυτή μελέτη, τα δείγματα αυτά ήταν αρκετά για να ταυτοποιηθεί θετικά το O. speleoserpens ως νέο είδος, εν μέρει χάρη στην “αναρριχητική λαβή” του κάτω μέρους της κοιλιάς του.

«Η παρουσία των κοιλιακών λεπιών με καμπύλκες βοηθούν στη διατήρηση της πρόσφυσης σε τραχιές, κάθετες επιφάνειες» οι ερευνητές. Τα πυκνά στοιβαγμένα βουνά που σηματοδοτούν τα σύνορα μεταξύ των νότιων επαρχιών Τρανγκ και Σατούν της Ταϊλάνδης είναι γνωστά ως “ορεινός όγκος” στους γεωλόγους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον όρο για να δηλώσουν τις απόκρημνες περιοχές που δημιουργούνται από τα πολτοποιημένα τεκτονικά ρήγματα ή τις λεγόμενες “καμπύλες”.

Το δίδυμο που κυνηγούσε ερπετά είχε ξεκινήσει την αποστολή του αναζητώντας δείγματα ενός εντελώς διαφορετικού, πρόσφατα ανακαλυφθέντος είδους: του Trimeresurus ciliaris.

Η ανακάλυψη ήταν μια επιστροφή στην πατρίδα για τον Grassby-Lewis, ο οποίος είχε εξερευνήσει για πρώτη φορά την περιοχή ως έφηβος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Στο Τρανγκ έζησα όταν ήμουν 16-17 ετών και έμαθα για πρώτη φορά τα κατατόπια του κυνηνιού ερπετών στη Νοτιοανατολική Ασία. Η περιγραφή του πρώτου μου νέου είδους φιδιού από αυτή την επαρχία έχει μεγάλη σημασία για μένα» τόνισε ο Grassby-Lewis.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.