ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Το απίστευτο σχήμα που έχει το αυγό ενός καρχαρία – Μοιάζει να είναι φτιαγμένο από γυαλί (βίντεο)

Η ανάπτυξη του εμβρύου στο εσωτερικό της θήκης του ωαρίου είναι από μόνη της ένα θαύμα

Το απίστευτο σχήμα που έχει το αυγό ενός καρχαρία – Μοιάζει να είναι φτιαγμένο από γυαλί (βίντεο)

Ο συναρπαστικός κόσμος των καρχαριών δεν παύει να μας εκπλήσσει με την ποικιλομορφία και τις μοναδικές προσαρμογές του.

Όταν πρόκειται για αναπαραγωγή, οι καρχαρίες παρουσιάζουν διαφορετικές στρατηγικές. Ενώ ορισμένα είδη γεννούν ζωντανά μικρά, άλλα είναι ωοτόκα, δηλαδή γεννούν αυγά.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο καρχαρίας-κέρατο της Καλιφόρνιας, ένα συναρπαστικό πλάσμα που αιχμαλωτίζει τη φαντασία με την ξεχωριστή αναπαραγωγική του διαδικασία.

Σε αντίθεση με τα θηλαστικά, τα οποία τρέφουν τα μικρά τους μέσα στο σώμα τους μέχρι να είναι έτοιμα να γεννηθούν, ορισμένοι καρχαρίες ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση.

Αντί για ζωντανή γέννηση, αυτοί οι καρχαρίες παράγουν αυγά που εκκολάπτονται έξω από το σώμα τους. Ένας τέτοιος καρχαρίας είναι ο καρχαρίας-κέρατο της Καλιφόρνιας, ένα είδος που συναντάται κατά μήκος των δυτικών ακτών της Βόρειας Αμερικής.

Η ανάπτυξη του εμβρύου στο εσωτερικό της θήκης του ωαρίου είναι από μόνη της ένα θαύμα. Καθώς ο μικροσκοπικός καρχαρίας αναπτύσσεται, απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από τον σάκο του κρόκου, ο οποίος είναι προσκολλημένος στο σώμα του. Αυτή η τροφή συντηρεί το έμβρυο μέχρι να φτάσει σε ένα στάδιο όπου μπορεί να επιβιώσει ανεξάρτητα.

Η περίοδος κύησης των καρχαριών-κερατοειδών της Καλιφόρνια ποικίλλει ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και η διαθεσιμότητα τροφής. Συνήθως διαρκεί αρκετούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το έμβρυο υφίσταται σημαντική ανάπτυξη μέσα στην προστατευτική θήκη του αυγού.

Τελικά, έρχεται η μέρα που ο μικρός καρχαρίας είναι έτοιμος να βγει στον κόσμο. Με μια έκρηξη ενέργειας και αποφασιστικότητας, απελευθερώνεται από τη σκληρή θήκη του αυγού. Η εμφάνιση ενός νεογέννητου καρχαρία είναι ένα αξιοσημείωτο θέαμα, καθώς εισέρχεται στον απέραντο ωκεανό με όλες τις δυνατότητες και τις ενστικτώδεις ικανότητές του.

Η ελπίδα για κάθε μητέρα καρχαρία της Καλιφόρνια είναι ότι το μικρό της θα τα καταφέρει στο δύσκολο θαλάσσιο περιβάλλον.

Από τη στιγμή που γεννιέται το αυγό μέχρι τη στιγμή που αναδύεται ο απόγονος, ο ρόλος της μητέρας είναι πλήρης. Η επιβίωση του νεαρού καρχαρία εξαρτάται από τις έμφυτες ικανότητές του και την ικανότητά του να προσαρμόζεται και να πλοηγείται στο τεράστιο ωκεάνιο οικοσύστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.