ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανακαλύφθηκε «μπλε τρύπα» στο Μεξικό – Τι μπορεί να δείξει για τους άλλους πλανήτες; (φωτο)

H τεράστια σμαραγδένια τρύπα ανακαλύφθηκε το 2021 αλλά το αποτέλεσμα των ερευνών παρουσιάστηκε πρόσφατα

Ανακαλύφθηκε «μπλε τρύπα» στο Μεξικό – Τι μπορεί να δείξει για τους άλλους πλανήτες; (φωτο)

Φως στη ζωή σε άλλους πλανήτες ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα ρίξει η μυστηριώδης και τεράστια «μπλε τρύπα» που ανακαλύφθηκε ανοικτά των ακτών του Μεξικού.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μπλε τρύπα που ανακαλύπτεται στο Μεξικό σύμφωνα με τη ΝΥ Post.

H τεράστια σμαραγδένια τρύπα ανακαλύφθηκε το 2021 αλλά το αποτέλεσμα των ερευνών παρουσιάστηκε μόλις πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers In Marine Science.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι «η βαθύτερη γνωστή μπλε τρύπα στην περιοχή», που συνεργάστηκαν με το κέντρο ερευνών El Colegio de la Frontera Sur (Ecosur).

Γνωστές στους επιστημονικούς κύκλους ως σχηματισμοί Καρστ οι μπλε τρύπες είναι στην πραγματικότητα κατακόρυφες θαλάσσιες σπηλιές που δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν κατά την περίοδο των Παγετώνων.

Η τελευταία ανακάλυψη έγινε ανοικτά του κόλπου Τσετουμάλ στην χερσόνησο Γιουκατάν και στις έρευνες συμμετείχαν δύτες, σόναρ και άλλα μέσα.

Γνωστό ως Τααμ Τζα – που σημαίνει «βαθύ νερό» στη γλώσσα των Μάγια η μπλε λιμνοθάλασσα εκτείνεται σε σειρά 13,700 τετραγωνικών μέτρων και σε βάθος 274 μέτρων.

Η βαθύτερη μπλε τρύπα γνωστή ως Τρύπα του Δράκου έχει εντοπιστεί στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και έχει βάθος 299 μέτρα.

Οι τρύπες είναι πολύ επικίνδυνες καθώς αντί για οξυγόνο είναι γεμάτες με το δυνητικά φονικό υδρόθειο το οποίο σημαίνει ότι η εξερεύνησή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Είναι αυτή η έλλειψη οξυγόνου που συμβάλλει στην άψογη διατήρηση απολιθωμάτων επιτρέποντας σε επιστήμονες να ανακαλύπτουν και να μελετούν είδη που έχουν εξαφανιστεί.

Το πιο συγκλονιστικό όλων είναι ότι αυτές οι τρύπες μπορεί να προσφέρουν μία εικόνα για το διάστημα και το χρόνο.

Το 2012 επιστήμονες που εξερευνούσαν μαύρες τρύπες στις Μπαχάμες ανακάλυψαν βακτήρια σε μεγάλο βάθος όπου δεν υπήρχε κάποια άλλη μορφή ζωής προσφέροντας γνώση για τα είδη ζωής που έχουν την ικανότητα να επιβιώσουν σε άλλους πλανήτες.

Τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μπλε τρύπα του Μεξικού θα τους προσφέρει περισσότερες απαντήσεις μέσα από τη μελέτη της γεωλογικής εξέλιξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.