Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

«Ανάσα» ζωής για τις χελώνες η βοήθεια των πολιτών: Πάνω από 1.100 φωλιές εντοπίστηκαν σε Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναφέρεται στις Caretta Caretta - Πώς γινόταν η ενημέρωση

«Ανάσα» ζωής για τις χελώνες η βοήθεια των πολιτών: Πάνω από 1.100 φωλιές εντοπίστηκαν σε Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος

Την συνεργασία και την άμεση ενημέρωση των πολιτών ανέφερε ο ΑΡΧΕΛΩΝ, χάρη στα οποία, περισσότερες από 1.100 φωλιές θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta, εντοπίστηκαν σε Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος.

Όπως έκανε γνωστό ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η πρόσφατη έρευνα κατέγραψε 583 περιστατικά σποραδικής ωοτοκίας (1985–2024) στο Ιόνιο (εκτός των συστηματικά παρακολουθούμενων περιοχών).

Ειδικότερα, η ωοτοκία ήταν διάσπαρτη κατά μήκος των ακτών του Ιονίου, ακόμη και βόρεια του 39°Β, στοιχείο που πιθανόν αντανακλά θερμότερα νερά.

Όσων αφορά τα ευρήματα από την καταγραφή στο Αιγαίο, από τη σχετική έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ, επιβεβαιώθηκαν 577 περιστατικά ωοτοκίας (1984-2024, εκτός των συστηματικά παρακολουθούμενων περιοχών).

Για πάνω από 40 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει και προστατεύει τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας στις βασικές παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας.

Δεδομένου όμως, ότι η ακτογραμμή είναι τεράστια και υπάρχουν σποραδικές φωλιές, η χρόνια εμπιστοσύνη στον σύλλογο, αποδεικνύεται μέσω της συμμετοχής των πολιτών στη δράση, καταγράφοντας συνολικά 1.160 σε Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος.

Το 2024 καταγράφηκε για πρώτη φορά φωλιά στον Αμβρακικό Κόλπο, που ήταν γνωστός έως τώρα μόνο ως περιοχή τροφοληψίας.

Παράλληλα, τρεις απροσδόκητες φωλιές εντοπίστηκαν και στον Κορινθιακό Κόλπο.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι καταγραφές σε βόρειες περιοχές του Ιονίου, εξέλιξη που συνδέεται τόσο με την αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και τη χρήση ψηφιακών μέσων αναφοράς όσο και με την ανάκαμψη των πληθυσμών της caretta στη Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, η Κρήτη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με 309 περιστατικά ωοτοκίας, πιθανώς λόγω των θερμότερων νερών της.

Αναφέρθηκαν, επίσης, ωοτοκίες μέχρι τη Λέσβο, τη Μαγνησία, τη Χαλκιδική, ακόμη και ορισμένες εμφανίσεις χελωνών στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο.

Η συστηματική μακρόχρονη εργασία της Επιστημονικής Επιτροπής του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν απαραίτητη για την επεξεργασία και την ανάλυση των δεδομένων που παρείχαν οι πολίτες.

Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες συνέβαλαν ενεργά στην επιστημονική γνώση, παρέχοντας δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοηθούν και να σχεδιαστούν στοχευμένα μέτρα προστασίας.

Για το φετινό καλοκαίρι, στις 9 Ιουλίου, καταγράφηκε η πρώτη εκκόλαψη της χρονιάς στην παραλία της Ελαίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στην Πελοπόννησο.

Η ημερομηνία της πρώτης εκκόλαψης ήταν πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, από το 1984 μέχρι σήμερα, και αποτελεί ορόσημο στα 42 χρόνια συνεχούς δράσης του συλλόγου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.