
Δεν αποτελεί μυστικό πως οι φάλαινες επικοινωνούν με ήχους, αλλά καμιά φορά αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς οι φάλαινες-δολοφόνοι, οι κύριοι φυσικοί θηρευτές τους, είναι έξυπνοι και εξαιρετικά επιδέξιοι κυνηγοί. Ωστόσο, παρά τις οξύτατες αισθήσεις τους, μερικές φάλαινες καταφέρνουν να αποφύγουν τις επιθέσεις τους.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ρίχνει φως σε μια συναρπαστική στρατηγική επιβίωσης, αφού ορισμένες φάλαινες καλούν σε συχνότητες τόσο βαθιές που οι φάλαινες-δολοφόνοι δεν μπορούν να τις ακούσουν.
Αυτή η μοναδική προσαρμογή επηρεάζει τα πάντα, από τη μετανάστευση μέχρι το ζευγάρωμα, αποκαλύπτοντας πώς ο φόβος διαμορφώνει τη συμπεριφορά αυτών των γιγάντων της θάλασσας.
Οι φάλαινες Baleen, λόγου χάρη, είναι γνωστές για τα συστήματα διατροφής τους με φίλτρα, διαφέρουν από τους οδοντωτούς συγγενείς τους ως προς τη συμπεριφορά και τις στρατηγικές επιβίωσης.
Όταν αντιμετωπίζουν μια επίθεση, πρέπει να αποφασίσουν αν θα πολεμήσουν ή θα φύγουν. Ορισμένα είδη, όπως οι μεγάπτερες φάλαινες και οι γκρίζες φάλαινες, επιλέγουν να αντισταθούν.
Τα τραγούδια των φαλαινών είναι από τους πιο συγκλονιστικούς και αναμφίβολα τρομακτικούς ήχους στη φύση. Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και καιρό αυτές τις φωνές για να κατανοήσουν τον σκοπό τους.
Ενώ είναι γνωστό ότι οι φάλαινες χρησιμοποιούν τραγούδια για να προσελκύσουν συντρόφους και να επικοινωνήσουν σε μεγάλες αποστάσεις, ένα ερώτημα παρέμενε: γιατί οι φάλαινες δολοφόνοι δεν εντοπίζουν αυτές τις φωνές για να τις κυνηγήσουν;
Η απάντηση βρίσκεται στη συχνότητα. Οι φάλαινες-δολοφόνοι έχουν ένα εύρος ακοής που ξεκινά από τα 100 Hertz, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ήχους κάτω από αυτό το όριο.
Ορισμένες φάλαινες έχουν προσαρμοστεί παράγοντας κλήσεις εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας που παραμένουν εντελώς μη ανιχνεύσιμες από τα αρπακτικά τους.
Αυτά τα είδη με τις βαθιές φωνές περιλαμβάνουν τις γαλάζιες, τις πτερυγιοφόρες, τις sei, τις φάλαινες Bryde και τις φάλαινες minke.
Η ιδέα ότι οι φάλαινες βασίζονται σε αντιδράσεις μάχης ή φυγής δεν είναι καινούργια, αλλά ο ρόλος του ήχου στην επιβίωσή τους προσθέτει ένα νέο επίπεδο κατανόησης. Θα μπορούσαν αυτά τα βαθιά τραγούδια να χρησιμεύουν ως μηχανισμός άμυνας;
Αυτή η έννοια, γνωστή ως «ακουστική κρυψίνοια», υποδηλώνει ότι ορισμένες φάλαινες εξελίχθηκαν να τραγουδούν με τρόπο που τις κρατά κρυμμένες από τα αρπακτικά.
Δείτε το βίντεο:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.