Αυτοί είναι οι έξι φονικότεροι σεισμοί από το 1950 (βίντεο)

Πρόκειται για τους ισχυρότερους σεισμούς

Αυτοί είναι οι έξι φονικότεροι σεισμοί από το 1950 (βίντεο)

Διαβάστε παρακάτω για τους ισχυρότερους φονικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί από το 1950 και μετά.

6. Ο σεισμός του Κασμίρ (Κασμίρ υπό πακιστανική διοίκηση)

Ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005 στο υπό πακιστανική διοίκηση τμήμα της περιοχής του Κασμίρ και στη Βορειοδυτική Συνοριακή Επαρχία (NWFP) του Πακιστάν- επηρέασε επίσης γειτονικά τμήματα της Ινδίας και του Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 79.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερα από 32.000 κτήρια κατέρρευσαν στο Κασμίρ, ενώ αναφέρθηκαν επιπλέον θάνατοι και καταστροφές στην Ινδία και το Αφγανιστάν, καθιστώντας τον έναν από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς της σύγχρονης εποχής.

Η χρονική συγκυρία του σεισμού προσέθεσε στην ατυχία, διότι άφησε εκατοντάδες χιλιάδες επιζώντες εκτεθειμένους στον επερχόμενο χειμωνιάτικο καιρό.

5. Ο σεισμός του Σιτσουάν (επαρχία Σιτσουάν, Κίνα)

Ο σεισμός του Σιτσουάν το 2008 άφησε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πάνω από τη μισή πόλη Μπεϊτσουάν καταστράφηκε από το αρχικό σεισμικό γεγονός και την απελευθέρωση νερού από μια κοντινή λίμνη.

Χτυπώντας στις 12 Μαΐου 2008, ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην ορεινή κεντρική περιοχή της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα.

Το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 7,9 βαθμών (που μετρήθηκε ως μεγέθους 8,0 βαθμών από τους Κινέζους επιστήμονες) ήταν στην πόλη Wenchuan, περίπου 60 μίλια (100 χλμ.) βόρεια-βορειοδυτικά της Chengdu, της πρωτεύουσας της επαρχίας- περίπου τα τέσσερα πέμπτα των κατασκευών στην περιοχή αυτή ισοπεδώθηκαν.

Ολόκληρα χωριά και πόλεις στα βουνά καταστράφηκαν.

4. Ο μεγάλος σεισμός του Περού (δυτικό Περού) / Σεισμός του Ancash το 1970

Αυτός ο σεισμός ξεκίνησε από τις ακτές του Περού στις 31 Μαΐου 1970 και προκάλεσε μαζικές κατολισθήσεις που προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών κακοφτιαγμένων κτηρίων.

Περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στις παράκτιες πόλεις κοντά στο επίκεντρο και στην κοιλάδα του ποταμού Σάντα.

Η πιο καταστροφική κατολίσθηση έπεσε από το ψηλότερο βουνό του Περού, το όρος Huascarán, που βρίσκεται στις δυτικοκεντρικές Άνδεις. Ταχέως κινούμενο χιόνι και χώμα κατάπιε το χωριό Yungay, έθαψε μεγάλο μέρος της Ranrahirca και κατέστρεψε άλλα χωριά της περιοχής.

3. Ο σεισμός και το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού (λεκάνη του Ινδικού Ωκεανού)

Τα επακόλουθα του τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004 στο Άτσεχ της Ινδονησίας.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών έπληξε τις ακτές του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Τις επόμενες επτά ώρες, ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, καταστρέφοντας παράκτιες περιοχές μέχρι την Ανατολική Αφρική.

Ορισμένες τοποθεσίες ανέφεραν ότι τα κύματα είχαν φτάσει σε ύψος 9 μέτρων ή και περισσότερο όταν χτύπησαν την ακτογραμμή. το τσουνάμι σκότωσε τουλάχιστον 225.000 ανθρώπους σε δώδεκα χώρες, ενώ η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα, η Ινδία, οι Μαλδίβες και η Ταϊλάνδη υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Ινδονήσιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο αριθμός των νεκρών μόνο εκεί ξεπέρασε τελικά τους 200.000, ιδίως στην επαρχία Άτσεχ της βόρειας Σουμάτρας.

2. Ο μεγάλος σεισμός της Τανγκσάν (βορειοδυτική Κίνα) / Σεισμός της Τανγκσάν το 1976

Ο σεισμός της Τανγκσάν του 1976, που ονομάζεται επίσης Μεγάλος Σεισμός της Τανγκσάν, συνέβη στις 28 Ιουλίου 1976, με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, ο οποίος σχεδόν ισοπέδωσε την κινεζική ανθρακωρυχεία και βιομηχανική πόλη Τανγκσάν, που βρίσκεται περίπου 110 χιλιόμετρα (68 μίλια) ανατολικά του Πεκίνου.

Ο αριθμός των νεκρών, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στην καταγεγραμμένη ιστορία, αναφέρθηκε επίσημα σε 242.000 άτομα, αλλά μπορεί να έφτασε και τους 655.000. Τουλάχιστον 700.000 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν και οι υλικές ζημιές ήταν εκτεταμένες και έφτασαν μέχρι το Πεκίνο.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς προήλθαν από την κατάρρευση σπιτιών από άοπλη τοιχοποιία όπου κοιμόντουσαν άνθρωποι.

1. Ο σεισμός της Αϊτής (Ισπανιόλα)

Ο σεισμός της Αϊτής το 2010 κατέστρεψε τη μητροπολιτική περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς και άφησε άστεγους περίπου 1,5 εκατομμύριο επιζώντες.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 4:53 μ.μ. της 12ης Ιανουαρίου, περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς. Η αρχική δόνηση κατέγραψε μέγεθος 7,0 βαθμών και σύντομα ακολούθησαν δύο μετασεισμοί μεγέθους 5,9 και 5,5 βαθμών.

Τις επόμενες ημέρες σημειώθηκαν κι άλλοι μετασεισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ακόμη μεγέθους 5,9 βαθμών που σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο Petit Goâve, μια πόλη περίπου 55 χλμ. δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αϊτή είχε να πληγεί από σεισμό τέτοιας έντασης από τον 18ο αιώνα, με τον πλησιέστερο σε ισχύ σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ του 1984. Ένας σεισμός μεγέθους 8,0 βαθμών είχε πλήξει τη Δομινικανή Δημοκρατία το 1946.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.