ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εντυπωσιακό φαινόμενο σε νησιά της Νορβηγίας: Ο ήλιος δεν δύει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (φώτο-βίντεο)

Πώς λειτουργεί «ο ήλιος του μεσονυκτίου»;

Εντυπωσιακό φαινόμενο σε νησιά της Νορβηγίας: Ο ήλιος δεν δύει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (φώτο-βίντεο)

Οι κάτοικοι σε ορισμένα μέρη της Νορβηγίας ζουν μια μοναδική εμπειρία, καθώς ο ήλιος δεν δύει ποτέ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως «ήλιος του μεσονυκτίου» και συμβαίνει σε μέρη νότια του Ανταρκτικού Κύκλου και βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Το νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ το βιώνει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο – εδώ, ο ήλιος δεν δύει μεταξύ 20 Απριλίου και 22 Αυγούστου.

Απίστευτο βίντεο από νησιά της Νορβηγίας: Ο ήλιος δε βυθίζεται ποτέ κάτω από τον ορίζοντα

Απίστευτα πλάνα από drone που κατέγραψε ο Βρετανός ταξιδιωτικός φωτογράφος Τζορτζ Κούπερ, δείχνουν αυτό το συναρπαστικό φαινόμενο να διαδραματίζεται στα νησιά Λοφότεν και σε άλλα μέρη της Νορβηγίας.

Στα πλάνα, τα οποία έχουν γίνει viral στο Instagram με περισσότερα από 9,1 εκατομμύρια likes, τα νησιά φαίνονται να φωτίζονται από το φως του ήλιου όλες τις ώρες της νύχτας, από τις 11 το βράδυ έως τις 3 το πρωί.

Στη λεζάντα του βίντεο, ο φωτογράφος έγραψε: «Είκοσι τέσσερις ώρες με φως της ημέρας είναι πραγματικά μια εμπειρία που καίει το μυαλό. Το να βλέπεις τον ήλιο να μη βυθίζεται ποτέ κάτω από τον ορίζοντα είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που έχω δει ποτέ».

Μέχρι σήμερα το βίντεο έχει λάβει περισσότερα από 44.000 σχόλια, με έναν χρήστη να περιγράφει το σκηνικό ως «επίγειο παράδεισο».

Πώς όμως λειτουργεί «ο ήλιος του μεσονυκτίου»;

Το Visit Norway, το γραφείο τουρισμού της Νορβηγίας, εξηγεί: «Η γη περιστρέφεται με κεκλιμένο άξονα σε σχέση με τον ήλιο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Βόρειος Πόλος έχει γωνία προς το άστρο μας. Γι’ αυτό, για αρκετές εβδομάδες, ο ήλιος δεν δύει ποτέ πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο».

Το γραφείο τουρισμού της χώρας περιγράφει μάλιστα τα χρώματα του ήλιου αυτή την συγκεκριμένη περίοδο ως «σαν παρατεταμένο ηλιοβασίλεμα και ανατολή ταυτόχρονα» με «κοκκινοκίτρινο φως».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.