ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο τυφώνας Άιντα σαρώνει την Κούβα – Κατευθύνεται στις ΗΠΑ

Ο τυφώνας Άιντα σαρώνει την Κούβα – Κατευθύνεται στις ΗΠΑ

Ο τυφώνας Άιντα έπληξε το βράδυ της Παρασκευής, τοπική ώρα, τη νοτιοδυτική ακτή της Κούβας, με ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις, πριν συνεχίσει την πορεία του βόρεια κατευθυνόμενος προς τη Λουιζιάνα, όπου ενδέχεται να ανέβει από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 4 και να εξελιχθεί σε «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Γύρω στις 00:30 ώρα Ελλάδας ο τυφώνας Άιντα έφτασε στην κουβανική επικράτεια και στο χωριό Λα Κολόμα στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο (δυτικά) με ταχύτητα ανέμων 130 χλμ την ώρα, ανέφερε το κουβανικό μετεωρολογικό ινστιτούτο Insmet. Κινείτο βορειοδυτικά με ταχύτητα 24 χλμ την ώρα.

Ο τυφώνας είχε περάσει νωρίτερα από το κουβανικό νησί Ίσλα δε λα Χουβεντούδ, αλλά οι άνεμοι και οι βροχές προκάλεσαν εκεί μόνο μικρές ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες και κατοικίες.

Φτάνοντας στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο, έπληξε το τρέχον επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο νησί, με το σύστημα υγείας της επαρχίας να κλονίζεται από μια έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και διακόπηκε προληπτικά η παροχή ηλεκτροδότησης.

Εικόνες από τηλεοπτικά δίκτυα εμφάνιζαν δεκάδες πεσμένα δέντρα σε όλη την επαρχία και μια θάλασσα μανιασμένη.

Στην πρωτεύουσα Αβάνα, κοντά σε αυτήν την επαρχία, η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών διακόπηκε προληπτικά το μεσημέρι και χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν.

16 χρόνια μετά την Κατρίνα

Από την πλευρά της η Λουιζιάνα ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει αυτόν τον τυφώνα, που αναμενόταν να φτάσει εκεί την Κυριακή, καθώς πλησιάζει η 16η επέτειος από ένα από τα πιο βίαια καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή: τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα.

Ο τυφώνας Άιντα μπορεί στην πορεία του να ανέβει από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης κυκλώνων (NHC).

Ενδεχομένως φτάνοντας εκεί να εξελιχθεί σε «ένα μεγάλο τυφώνα» και «εξαιρετικά επικίνδυνο», που μπορεί να φέρει ανέμους άνω των 200 χλμ / ώρα, προειδοποίησε το NHC.

Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την Παρασκευή την κήρυξη της στη Λουιζιάνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παρασχεθεί «ομοσπονδιακή βοήθεια» στις προσπάθειες ετοιμότητας, με εθελοντικές και υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης που εκδίδονται σε ορισμένες τοποθεσίες.

«Ο πρόεδρος θα παρακολουθεί στενά αυτήν την κατάσταση και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Αυτή είναι μια ακραία πρόκληση για την Πολιτεία μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζον Μπελ Έντουαρντς σε ανακοίνωσή του, καθώς η Πολιτεία του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ένα νέο ξέσπασμα της Covid-19, το οποίο έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία.

«Είναι η στιγμή να είναι έτοιμοι οι κάτοικοι της Λουιζιάνα», προέτρεψε ο Μελ Έντουαρντς, ο οποίος είπε ότι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου κάθε κάτοικος της Πολτεάς θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα ασφαλές καταφύγιο.

«Βεβαιωθείτε ότι εσείς και η οικογένειά σας είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο», παρακάλεσε.

«Σοβαρή» κατάσταση

Η δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Λατόγια Καντρέλ παραδέχτηκε ότι είναι πολύ αργά για να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις: «Δεν ζητάμε υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων επειδή ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να βρίσκονται στο δρόμο, γιατί έτσι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι πριν από έξι ώρες», είπε, προβλέποντας ότι θα σημειωθούν πιθανές ζημιές.

«Βρισκόμαστε στην ανατολική πλευρά στην πορεία της καταιγίδας, προβλέπουμε σημαντικό αντίκτυπο», έγραψε νωρίτερα στο Twitter.

Η Λουιζιάνα, μια Πολιτεία στα νότια της χώρας, πλήττεται συχνά από τυφώνες. Και δεν έχει ακόμη επουλώσει πλήρως τις πληγές που προκλήθηκαν από το τραύμα του 2005, όταν η Κατρίνα ρήμαξε τη Λουιζιάνα και σκότωσε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά τη διάρκεια αυτού του τραυματικού επεισοδίου, η Νέα Ορλεάνη πλημμύρισε κατά 80%, όταν τα αναχώματα που προστατεύουν την πόλη υποχώρησαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.