ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σεισμός Κρήτη: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους – Κοιμήθηκαν σε σκηνές – Εικόνες θλίψης και απόγνωσης

Σεισμός Κρήτη: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους – Κοιμήθηκαν σε σκηνές – Εικόνες θλίψης και απόγνωσης

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γειτονικών περιοχών λόγω του ισχυρού σεισμού των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το πρωί και είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό, αρκετούς τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε σπίτια.

Οι κάτοικοι υπό τον φόβο των μετασεισμών αναγκάστηκαν να περάσουν το βράδυ σε αυτοκίνητα, πλατείες, σκηνές και σε κάποια ξενοδοχεία, την ίδια ώρα που οι μετασεισμοί ήταν συνεχείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 1.000 κτίσματα στο Αρκαλοχώρι και τις όμορες περιοχές κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη νύχτα στο Ηράκλειο

Οι πληγέντες από τον σεισμό πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους και σε σκηνές, που στήθηκαν από νωρίς στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με το cretalive, στήθηκαν 80 σκηνές. Είκοσι σκηνές σε κοντινά χωριά για όσους κατοίκους ήθελαν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους, ενώ, όπως έγινε γνωστό, έγινε η απαραίτητη προετοιμασία ώστε να μπορούν να μοιραστούν 1.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Θα κάνουμε την προσπάθεια, απόψε, να φιλοξενήσουμε σε σκηνές και σε ξενοδοχεία μέχρι 2.500 ανθρώπους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μετά και την απόφαση που ελήφθη να στηθούν 100 σκηνές. Σήμερα, αναμένεται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί

Περισσότεροι από 40 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εντάσεως άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να είναι 4,8 Ρίχτερ. Όπως είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς «η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται πλούσια και θα διαρκέσει για αρκετό καιρό. Εκτιμώ ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη».

Σεισμός στο Ηράκλειο: Η κατάσταση των τραυματιών

Στο «Βενιζέλειο» παραμένει για νοσηλεία ο νεαρός που βρισκόταν μέσα στην εκκλησία που κατέρρευσε, όπου ο άτυχος 65χρονος ανασύρθηκε νεκρός. Επίσης, νοσηλεύονται μία 80χρονη με κάταγμα στο ισχίο και δύο ακόμη πολίτες με ελαφρά κατάγματα. Κανείς, σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο υγειονομικός μηχανισμός της 7ης ΥΠΕ για την Π.Ε. Ηρακλείου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια, Λένα Μπορμπουδάκη. Μέχρι αυτή την ώρα, 35 περιστατικά έχει διαχειριστεί το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, με ορισμένα από αυτά να μεταφέρονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο και εφημερεύει. Εκεί, όπως ανέφερε η κυρία Μπορμπουδάκη, οι γιατροί και νοσηλευτές διαχειρίστηκαν συνολικά 24 περιστατικά, με κάποια να προέρχονται από το Κ.Υ. της περιοχής που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό.

«Όλες οι μονάδες υγείας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Αναμένουμε να φτάσει σε λίγη ώρα μία κινητή μονάδα, η οποία θα παραμείνει στον χώρο που στήνονται οι σκηνές, ώστε οι πολίτες να έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, με νοσηλευτές και γιατρούς οι οποίοι για όλο το 24ωρο θα βρίσκονται στις επάλξεις», δήλωσε η κυρία Μπορμπουδάκη, συμπληρώνοντας πως ακόμη μία σκηνή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών θα στηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, ώστε σε περίπτωση σεισμού και αν υπάρξει ανάγκη που δεν θα μπορεί να καλύψει το Κ.Υ., να λειτουργήσει το προσωπικό που θα είναι σε επιφυλακή στην ιατρική σκηνή.

ΕΛ.ΑΣ.: Αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις σεισμόπληκτες περιοχές, υπό τον φόβο πλιάτσικου

Η ΕΛ.ΑΣ., με διαταγή του αρχηγού της, αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έλαβε από την πρώτη στιγμή αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Αρχηγείου της.

«Για τον σκοπό αυτό, η διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα-Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς. Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής και υποστήριξης των κατοίκων».

Αργότερα, μάλιστα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου διέψευσε αναφορές από ΜΜΕ για πλιάτσικο σε σπίτια σεισμόπληκτων.

Φωτογραφίες από τις καταστροφές στο Αρκαλοχώρι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.