Ιστορικός χιονιάς στις ΗΠΑ: Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν – Ν.Υόρκη & Βοστώνη στο «μάτι» της χιονοκαταιγίδας (βίντεο)

Πολικές θερμοκρασίες, πλημμύρες και «πτώσεις ιγκουάνα»

Ιστορικός χιονιάς στις ΗΠΑ: Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν – Ν.Υόρκη & Βοστώνη στο «μάτι» της χιονοκαταιγίδας (βίντεο)

Ισχυρή χιονοκαταιγίδα με ριπές ανέμου όπως ένας τυφώνας, έντυσαν στα λευκά πολλές περιοχές των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών παραλύοντας το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ πολλά νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι.

Σε μεγάλο τμήμα των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, το χιόνι έφτασε τα 60 εκατοστά ενώ χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Η πρόσβαση στους δρόμους περιορίστηκε καθώς η χιονοθύελλα προκάλεσε χάος στις μεταφορές και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε μία περιοχή όπου διαβιούν σχεδόν 70 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η χιοκαταιγίδα έπληξε περιοχές 10 αμερικανικών πολιτειών σκεπάζοντας με παχύ χιόνι ένα μεγάλο μέρος της Νέας Αγγλίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «USA Today», σε μεγάλες πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη το χιόνι σκέπασε τα πάντα με τη Βοστώνη να βρίσκεται στο «μάτι» της χιονοθύελλας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω χιονιού κήρυξε τη Βοστώνη η δήμαρχός της, η Μισέλ Γου. «Γυρίστε σπίτι σας απόψε, μείνετε σπίτι σας το Σαββατοκύριακο, αποφύγετε κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση», ανέφερε η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Αυτή θα είναι μια ιστορική χιονοθύελλα», υποστήριξε η δημοτική σύμβουλος της Βοστώνης, Τάτζι Λουίζεν , μιλώντας στο Reuters. «Είναι η ισχύς του ανέμου και η ποσότητα του χιονιού που την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη», πρόσθεσε.

Πολικές θερμοκρασίες, πλημμύρες και «πτώσεις ιγκουάνα»

Οι δέκα πολιτείες που βρίσκονταν σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής από χθες είναι οι ακόλουθες: Μέιν, Νιου Χάμσαϊρ, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Ντέλαγουερ, Μέριλαντ και Βιρτζίνια.

Οι κυβερνήτες του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και του Ντέλαγουερ κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από την καταιγίδα που ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ και είχε προετοιμάσει μέλη της Εθνοφρουράς να συμμετάσχουν στον καθαρισμό. Μόνο το «ουσιώδες προσωπικό» επιτρεπόταν να οδηγεί στους δρόμους του Ντέλαγουερ σε δύο από τις τρεις κομητείες της πολιτείας, με εντολή του κυβερνήτη Τζον Κάρνεϊ.

Η αστυνομία της πολιτείας του Μέριλαντ ανέφερε στο Twitter ότι οι στρατιώτες είχαν λάβει περισσότερες από 670 κλήσεις για υπηρεσία και ανταποκρίθηκαν σε 92 ατυχήματα μέχρι τα μέσα του Σαββάτου. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θανάτους από καταιγίδες και οι διακοπές ρεύματος ήταν ελάχιστες.

Οι ριπές ανέμου στο ανατολικό Μέριλαντ δυσκόλεψαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατήσουν καθαρούς τους δρόμους, καθώς το χιόνι θα μπορούσε να τους καλύψει ξανά μέσα σε λίγα λεπτά, δήλωσε η διοίκηση αυτοκινητοδρόμων της πολιτείας. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες παλεύουν να σταθούν όρθιοι ενώ περπατούαν ενάντια στους ισχυρούς ανέμους

Παραλύουν από το κρύο και πέφτουν από τα δέντρα τα ιγκουάνα

Το ψυχρό κύμα έφθασε μέχρι τη Φλόριντα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για τα «ιγκουάνα που πέφτουν από δέντρα», καθώς οι πολικές θερμοκρασίες «παρέλυσαν» τις μεγάλες σαύρες.

Με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, το ισχυρό ψύχος, τους θυελλώδεις ανέμους και τα πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές, τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι μόνο στη Μασαχουσέτη, 100 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα με τον αριθμό των βλαβών να αυξάνεται συνεχώς. Καμία άλλη πολιτεία δεν ανέφερε τόσες εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις για πλημμύρες σε παραλιακές περιοχές και η εταιρεία σιδηροδρόμων Amtrak έχει ματαιώσει δρομολόγια επιβατικών αμαξοστοιχιών σε μεγάλο μέρος των περιοχών που αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Amtrak ακύρωσε όλα τα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας (Acela) στην πολυσύχναστη διαδρομή Βοστώνης-Ουάσιγκτον και ακύρωσε ή περιόρισε άλλες υπηρεσίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αρμόδιες αρχές πολλών περιοχών προχώρησαν σε οδηγίες προς τους πολίτες, συμβουλεύοντάς τους μεταξύ άλλων να μείνουν στο σπίτι τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της καταιγίδας

Στη Νέα Υόρκη, όπως και σε άλλες πόλεις, οχήματα με αλατιέρες και εκχιονιστικά ήταν νωρίς έτοιμα. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς προέβλεψε στο Twitter πως στην πόλη αναμένονται 30 εκατοστά χιόνι, προσθέτοντας ότι «η Μητέρα Φύση έχει την τάση να κάνει αυτό που θέλει».

Οι αξιωματούχοι απαγόρευσαν τις μη έκτακτες μετακινήσεις σε ορισμένες περιοχές και προέτρεψαν τους οδηγούς να μείνουν εκτός δρόμου. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της καταιγίδας, σύμφωνα με την FlightAware. Το διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty στο Νιου Τζέρσεϊ ανέφερε ότι περισσότερο από το 85% των προγραμματισμένων πτήσεων του Σαββάτου ακυρώθηκαν λόγω της καταιγίδας.

Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και τη Φιλαδέλφεια. Σε όλη τη χώρα, πάνω από 4.500 ήταν οι πτήσεις που ματαιώθηκαν, με τις αεροπορικές εταιρείες να ανακοινώνουν ακυρώσεις πριν την έλευση του χιονιά, με βάση τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Την ίδια ώρα, η «National Weather Service» (NWS), η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, προειδοποίησε για «συνθήκες που θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατες τις μετακινήσεις» σε ένα μέρος των ακτών του Μέσου Ατλαντικού και της Νέας Αγγλίας, με χιονοπτώσεις που αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν κατά τόπους τα 30 εκατοστά .Οι αρχές μάλιστα προέτρεψαν τους πολίτες να έχουν μαζί τους φακούς και κουβέρτες εάν θα πρέπει να μετακινηθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα άγρια καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν μέσα στο επόμενο 24ωρο καθώς η χιονοκαταιγίδα μετακινείται στον Καναδά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.