ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για Χαλκιδική: «Η κακοκαιρία προκάλεσε τη μεγαλύτερη βλάβη στην ιστορία της ΔΕΗ»

Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για Χαλκιδική: «Η κακοκαιρία προκάλεσε τη μεγαλύτερη βλάβη στην ιστορία της ΔΕΗ»

Οι καταστροφές και τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Χαλκιδική ήταν αποτέλεσμα «δύο εξαιρετικά απρόοπτων γεγονότων» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το ένα αφορούσε την καταιγίδα που ήταν η μεγαλύτερη τα τελευταία 35 χρονια στην περιοχή και η εξέλιξη της σε ανεμοστρόβιλο. Το δεύτερο ηταν ότι δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη βλάβη στην ιστορία της ΔΕΗ» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως διευκρίνισε «κατέρρευσαν πέντε πυλώνες της ΔΕΗ, οι δύο τελείως και οι τρεις με σημαντικά προβλήματα» προσθέτοντας ότι από τις 11 το βράδυ της Τετάρτης αναζητήθηκαν και βρέθηκαν ανταλλακτικά από όλη την Ελλάδα.

«Το αρχικό σχέδιο για αποκατάσταση των βλαβών σε 72 ώρες, μέχρι, δηλαδή, το βράδυ του Σαββάτου, θα προσπαθήσουμε να το αποκαταστήσουμε σήμερα το βράδυ» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πώς κινήθηκε η καταιγίδα

Όπως φαίνεται στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το meteo.gr η καταιγίδα κινήθηκε από τα δυτικά προς τα ανατολικά

«Το φαινόμενο που έπληξε την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία διήρκησε περίπου πέντε ώρες. Ξεκίνησε από την Αλβανία, πέρασε από την Ημαθία, την Πέλλα, μπήκε δυτικά στη Θεσσαλονίκη, πέρασε στο πρώτο και δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, όπου είχε μεγάλη ένταση, και στη συνέχεια μέσω του Αγίου Όρους συνέχισε στη Λήμνο» περιγράφει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους της καταστροφής ο κ. Κολυδάς προσθέτει ότι οφείλονται στην κατακόρυφη ταχύτητα του ανέμου. «Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες είναι από δύο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100χλμ./ωρα, τα ανοδικά ρεύματα μπορεί να είναι στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.