Τα αρωματικά βότανα και μυρωδικά σε γλάστρες στην κουζίνα είναι μία εξαιρετική λύση για εσένα που θέλεις να έχεις φρέσκα φύλλα για να τα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου. Όλοι ξέρουμε ότι αρκούν μερικά φρέσκα υλικά για να απογειώσουν και την πιο απλή συνταγή μαγειρικής.

Αν θέλεις να τοποθετήσεις μυρωδικά και βότανα στην κουζίνα σου, να θυμάσαι ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν ανάγκη από καλή στράγγιση, ήλιο και αέρα, οπότε να τα τοποθετήσεις μπροστά από ένα παράθυρο και να ανοίγεις να ανανεώνεται ο αέρας.

Βασιλικός

Ένας βασιλικός στη κουζίνα είναι η καλύτερη αφορμή για να φτιάξεις το δικό σου pesto βασιλικού! Αποφεύγοντας τα συντηρητικά και τα δεκάδες άγνωστα υλικά που διαθέτει μια σάλτσα του εμπορίου, έχοντας τον δικό σου βασιλικό θα έχεις το προνόμιο του να φτιάξεις το πιο γευστικό pesto που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Για μία παραδοσιακή φύτευση σε γλάστρα, ο βασιλικός χρειάζεται αρκετό λίπασμα, καλή αποστράγγιση και θερμό περιβάλλον. Βαλ’ τον στη συλλογή με τα μυρωδικά και δώσε μία έξτρα νοστιμιά σε σαλάτες και σάλτσες!

Μαϊντανός

Ποιος δεν αγαπά τον μαϊντανό; Το υλικό που απογειώνει εκατοντάδες πιάτα, όπως τα κεφτεδάκια ή τις σάλτσες. Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε Βιταμίνη C, αγαπάει τον ήλιο και μπορεί να φυτευτεί και σε μέρος με μερική σκιά. θέλει καλή λίπανση και αρκετό νερό. Να ξέρεις ότι βοηθάει στις καούρες και προστίθεται πάντα στις καυτερές συνταγές. Όταν συλλέγουμε φύλλα για κατανάλωση, είναι καλύτερα να κόβουμε τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.

Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι ένα ιδιαίτερο ανθεκτικό αρωματικό που πρωταγωνιστεί σε πολλά φαγητά καθώς αποτελεί έναν από τους καλύτερους “φίλους” της πατάτας, της γλυκοπατάτας, των μανιταριών αλλά και του κόκκινου κρέατος. Δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και λίπασμα και απαιτεί καλή στράγγιση στη γλάστρα του. Επιλέγουμε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση για να το τοποθετήσουμε. Αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να μεγαλώσει και σε σημεία που δε φυτρώνει εύκολα κάτι άλλο. Επίσης, μην ξεχνάτε πως την πρώτη χρονιά, κάνοντας στις αρχές του Φθινοπώρου ένα καλό κλάδεμα, βοηθάμε το φυτό να περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα αλλά και παράλληλα ενισχύουμε την αναβλάστησή του την άνοιξη.

Ρίγανη

Το νούμερο ένα μυρωδικό των Κυκλάδων. Η ρίγανη όπως και το θυμάρι μπορεί να φυτρώσει παντού. Δε καταλαβαίνει από κρύο, αέρα και ήλιο και δε θέλει πολύ συχνά πότισμα για να αναπτυχθεί. Μας δίνει όμως πλούσια βλάστηση και ανθοφορία όταν φυτεύεται σε θέσεις με ήλιο. Είναι ανθεκτική στη ζέστη κατά την περίοδο του καλοκαιριού και σχετικά ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα. Εκτός από το να νοστιμίζει τα φαγητά έχει και αντισηπτική επίδραση στον οργανισμό.

Δυόσμος

Ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά για μαγειρική είναι ο δυόσμος που χρησιμοποιείται για τα φύλλα του, φρέσκα ή αποξηραμένα σε κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες κλπ. Θέλει πλούσιο έδαφος με πολλή υγρασία, έτσι το καλοκαίρι χρειάζεται συχνό πότισμα για να ζήσει. Μαζί με τη μέντα που είναι παρόμοια σε απαιτήσεις, ανακουφίζουν ενοχλήσεις του στομαχιού.

Άνηθος

Ο άνηθος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αρωματικά φυτά, η καλλιέργεια του οποίου δεν απαιτεί και πολλά για να πετύχει. Όπως και πολλά άλλα φυτά της λίστας έτσι και ο άνηθος θέλει τον ήλιο και δεν έχει πολλές απαιτήσεις στο νερό του. Χρειάζεται να τον προσθέσεις σίγουρα στη ζαρντινιέρα σου γιατί συμπληρώνει ωραία τα λαδερά πιάτα και το ψάρι. Βοηθάει σε περιπτώσεις κολικών και είναι αντικαρκινικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">