ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Αυτός είναι ο λόγος που οι αρσενικές πάπιες έχουν στριφογυριστικό μόριο

Ο τρόπος εξέλιξης του είδους τους, έπαιξε τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του περίεργου οργάνου

Αυτός είναι ο λόγος που οι αρσενικές πάπιες έχουν στριφογυριστικό μόριο

Το μόριο της αρσενικής πάπιας είναι πολύ περίεργο. Μπορεί να έχετε διαβάσει γι ‘αυτό στο διαδίκτυο ή ακόμη και να έχετε δει φωτογραφίες -και αν ναι- θα ξέρετε ότι τα γεννητικά όργανα της, δεν έχουν το γνωστό φαλλικό σχήμα που θα περίμενε κανείς, αλλά στην πραγματικότητα έχουν σχήμα τιρμπουσόν.

Γιατί όμως οι πάπιες έχουν τόσο περίεργα γεννητικά όργανα; Πώς κάνουν σeξ; Κάναμε όλες αυτές τις ερωτήσεις στην Δρ Patricia Brennan, μια εξελικτική βιολόγο στο Mount Holyoke College, στις ΗΠΑ, και ειδικό στα πέη της πάπιας. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα έχει να μας πει για αυτήν την πράξενη κατηγορία μορίων.

Πώς μοιάζουν τα πέη πάπιας;

«Μοιάζουν λίγο με πλοκάμι», λέει η Brennan, με «μπεζ χρώμα και σχήμα τιρμπουσόν».

Σε ορισμένα είδη πάπιας, το πέος μεγαλώνει την εποχή της αναπαραγωγής και εκφυλίζεται στη συνέχεια. Το μέγεθος στο οποίο μεγαλώνει το πέος εξαρτάται από το περιβάλλον: έρευνα με επικεφαλής τον Brennan το 2017 διαπίστωσε ότι τα drakes που περιβάλλονταν από άλλα αρσενικά είχαν πολύ μεγαλύτερο πέος από αυτά που ζούσαν σε ένα ζευγάρι με ένα θηλυκό. Μερικοί μεγάλωσαν ακόμη και 18 εκατοστά. Αυτό το είδος, η κατακόκκινη πάπια, έχει συνολικό μήκος σώματος μόλις 39 εκατοστά.

Η πάπια της λίμνης, ένα είδος από τη Νότια Αμερική, κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο πέος πτηνών στον κόσμο και το μακρύτερο πέος σε σχέση με το μήκος σώματος από οποιοδήποτε σπονδυλωτό. Ο κάτοχος του ρεκόρ είναι ένα δείγμα από την Αργεντινή, με μήκος 42,5 cm όταν ξετυλίγεται πλήρως, σε σύγκριση με ένα μέσο μήκος σώματος 36-46 cm. Για σύγκριση, το μέσο ανθρώπινο πέος σε στύση είναι μεταξύ 13 και 18 cm (5 έως 7 ίντσες).

Το Guinness World Records περιγράφει το πέος της πάπιας λίμνης ως με αγκάθια γύρω από τη βάση και μια «μαλακή και σαν βούρτσα» άκρη.

Οι κόλποι πάπιας έχουν επίσης σχήμα τιρμπουσόν, αλλά στρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση από το πέος της πάπιας. «Είναι σαν λαβύρινθος», λέει ο Brennan. «Η είσοδος έχει αρκετές τυφλές θήκες που ακολουθούνται από μια σειρά από στενές σπείρες».

Πώς κάνουν σeξ οι πάπιες;

«Γρήγορα!» λέει η Μπρέναν. «Το ανδρικό πέος ανατρέπεται [γίνεται όρθιο] και εκσπερματώνει σε ένα τρίτο του δευτερολέπτου, επομένως απαιτείται μια σύντομη επαφή κλοακίου για τη σπερματέγχυση».

Γιατί τα γεννητικά όργανα των πάπιων εξελίχθηκαν έτσι;

Τα περίεργα γεννητικά όργανα των παπιών είναι αποτέλεσμα μιας σeξουαλικής κούρσας εξοπλισμών. Το αναγκαστικό ζευγάρωμα είναι σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των πάπιων, οπότε ενώ τα μακρά, εύκαμπτα πέη των αρσενικών αυξάνουν τις πιθανότητές τους να γονιμοποιήσουν επιτυχώς ένα θηλυκό, οι κόλποι των θηλυκών αριστερόστροφα τους δίνουν ένα επίπεδο ελέγχου.

«Αυτές οι πολύπλοκες δομές εμποδίζουν την πλήρη εκτροπή του πέους των ανεπιθύμητων αρσενικών, έτσι ώστε το σπέρμα τους να καταλήγει πιο κοντά στην είσοδο της κλοακίου όπου τα θηλυκά μπορούν να το ξεφορτωθούν πιο εύκολα». Δηλαδή, η έρευνα του Brennan διαπίστωσε ότι οι θηλυκές πάπιες μπορούν να αποτρέψουν τη γονιμοποίηση από ανεπιθύμητα αρσενικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, εάν το θηλυκό θέλει να ζευγαρώσει με ένα συγκεκριμένο αρσενικό, μπορεί να χαλαρώσει τους μύες της κλοακίου για να επιτρέψει την ευκολότερη πρόσβαση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.