ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

BBC: «Βάφτισαν» τις πυρκαγιές στην Ελλάδα «καιρικά φαινόμενα»

Οι φωτιές απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους CO2

BBC: «Βάφτισαν» τις πυρκαγιές στην Ελλάδα «καιρικά φαινόμενα»

Το BBC, σε εκτενές ρεπορτάζ του, «βάφτισε» τις πυρκαγιές που έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι ως «καιρικά φαινόμενα». 

Ειδικότερα, όπως γράφει χαρακτηριστικά, στη Μεσόγειο εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν πώς είναι η ακραία ζέστη. Δύο μακρά και καυτά κύματα καύσωνα, έπληξαν χώρες σε ολόκληρη την περιοχή.

Στην Ιταλία, όλες οι πόλεις τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό – και στη Ρώμη, οι τουρίστες κατέρρευσαν σε θερμοκρασίες άνω των 40°C.

Στην Αθήνα, η Ακρόπολη – το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας – αναγκάστηκε να κλείσει για να προστατεύσει τους επισκέπτες από τη δυνητικά θανατηφόρα ζέστη.

Και στην Αλγερία και την Τυνησία, οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν στους 48°C.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους CO2

Η ζέστη δημιούργησε ξηρές συνθήκες για τις πυρκαγιές που σάρωσαν τη Μεσόγειο. Μεταξύ 1ης και 25ης Ιουλίου, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ελλάδα απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί στη χώρα σε πυρκαγιά του Ιουλίου και όσο εκπέμπει το Λονδίνο, μία από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου, σε σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019.

Μέχρι το τέλος του μήνα, επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution – που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα – είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς την ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας από την καύση ορυκτών καυσίμων έκανε τον καύσωνα στη νότια Ευρώπη 2,5C θερμότερο, ανέφεραν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνει το 2023 η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ισχυρό φυσικό φαινόμενο συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες και εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια όταν θερμό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στον Ειρηνικό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.