Αχ, βρε Κίμπερλι, τη ζωή σου να΄χα! Λούσα, βόλτες, μπουζούκια και μερικά εκατομμύρια ιθαγενείς στα πόδια σου...

Δ.Παπανικολάου για τα 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη: «Δεν ήταν ο κύριος σεισμός»

«Μέχρι το Πάσχα θα διαρκέσει η σεισμική δραστηριότητα, αν δεν γίνει μεγαλύτερος σεισμός»

Δ.Παπανικολάου για τα 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη: «Δεν ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο καθηγητής σεισμολογίας Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας το πρωί της Τρίτης (11/2) για το σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το βράδυ τη Σαντορίνη, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για κύριο σεισμό.

«Προσωπικά δεν μου έκανε καμιά διαφοροποίηση. Εξακολουθεί να δείχνει ότι η δραστηριότητα είναι σημαντική με μέτριους σεισμούς με μικρά ρήγματα που σπάνε σε όλη τη ζώνη και παραμένει με πιθανότητες, όχι πολλές αλλά αρκετές, η διέγερση και του μεγάλου ρήγματος της Ανύδρου που μπορεί να δώσει το μέγεθος 6», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν το 5,3R είναι ο κύριος σεισμός, ο κ. Παπανικολάου απάντησε:

«Εγώ, τουλάχιστον, δεν αφήνω κανένα περιθώριο να μιλάω για κύριο σεισμό με 5,2-5,3. Είναι σαφές ότι ο κύριος σεισμός έχει την οροφή του 6. Μόνο όταν φτάσουμε σε κάτι που θα είναι 5.8, 5.9, 6, 6.1, εκεί μέσα είμαστε που μπορεί να συμβεί, τότε θα μιλάμε για κύριο σεισμό.

Όσο είμαστε χαμηλά και ιδίως κάτω από το 5,5 δεν υπάρχει περίπτωση να πούμε για κύριο σεισμό γιατί απλούστατα είναι οι διαστάσεις των ρηγμάτων που μπορούν να δώσουν αυτά τα μεγέθη που δεν συνδυάζονται και δεν συμβαδίζουν με ό,τι γνωρίζουμε ότι υπάρχει στον υποθαλάσσιο χώρο».

Ο κ. Παπανικολάου εξήγησε ότι «η μέτρια δραστηριότητα όσο διαρκεί, και δεν γίνεται ο μεγαλύτερος σεισμός που θα μπορούσε να γίνει, που περιμένουμε θα διαρκέσει το λιγότερο ως το Πάσχα και ίσως και μετά από αυτό.

Συγκρίνοντας από αντίστοιχες καταστάσεις που μοιάζουν γεωδυναμικά με το φαινόμενο αυτό που φαίνεται να συνδέεται με κίνηση μάγματος σε μεγάλο βάθος -όχι ηφαίστειο. Αντίστοιχες καταστάσεις κρατάνε μήνες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.