ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ε.Λέκκας για Θεσσαλία: «Τα κτήρια θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά – Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διαγραμμένα»

Ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα

Ε.Λέκκας για Θεσσαλία: «Τα κτήρια θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά – Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διαγραμμένα»

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την στατική επάρκεια των σπιτιών και των κτηρίων στις πλημμυρισμένες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές.

«Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διαγραμμένα» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ακόμα και παλιά σπίτια που δεν κατέρρευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι πλέον ακατάλληλα καθώς δεν έχουν πλέον αντοχές.

Σύμφωνα με τον Ε.Λέκκα σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες πιο σύγχρονων σπιτιών που έχουν χτιστεί με τούβλα καθώς «και αυτά έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και θα πρέπει να ελεγχθούν προσεκτικά έτσι ώστε να διαπιστώσουμε την στατική τους επάρκεια».

Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι και κτήρια που έχουν κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε και στην περιοχή του Πηλίου λέγοντας ότι φθορές έχουν υποστεί και τα πετρόκτιστα σπίτια και ξενοδοχεία: «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά την αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτηρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».

Ο κίνδυνος από τον υδροφόρο ορίζοντα

Όπως εξήγησε επιπλέον κίνδυνο αποτελεί η άνοδος του υδροφόρου ορίζοντα καθώς «λόγω της ανόδου της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, που έφτασε σχεδόν στην επιφάνεια (σ.σ. του εδάφους) ενώ ήταν στα 30 ή τα 100 μ., μπορεί να έχουμε διόγκωση των υλικών των πετρωμάτων και αυτή η διόγκωση προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στα κτήρια».

«Εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτήριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος τόνισε, τέλος, την ανάγκη η καταγραφή να γίνει μέσα σε έναν μήνα γιατί, όπως είπε, διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά ζητώντας στο πλαίσιο αυτό «να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.