
Το ΕΚΠΑ ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο (15/2), πώς από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι χθες Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί πάνω από 18.400 σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για τους σεισμούς που συγκλονίζουν τη Σαντορίνη και την Αμοργό εδώ και 20 ημέρες, μόνο την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 800 σεισμοί με ισχυρότερους από αυτούς να είναι δύο της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου έγιναν πάνω από 110 σεισμοί, εκ των οποίων τρεις της τάξης των 4 Ρίχτερ και ισχυρότερο εκείνον που σημειώθηκε στις 22:18:55 και είχε μέγεθος 4,1 βαθμούς.
Παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα σεισμών, με το μεγαλύτερο μέρος της μικροσεισμικής δραστηριότητας να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εντοπίζονται βορειοανατολικά.
Στις 14 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε νέα μικροσεισμική έξαρση στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, μεταξύ 8 και 10 το βράδυ, την οποία ακολούθησε ο ισχυρότερος σεισμός της ημέρας.
Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη – Αμοργός – Ίος) που καταγράφηκαν στις 13 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 14 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση).
Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω – δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4,5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).
Στις 14 Φεβρουαρίου, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ πήγαν στη Νέα Καμένη, μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, όπου προχώρησαν σε εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μόνιμου σεισμολογικού σταθμού SNT5 του ΕΚΠΑ και του μόνιμου δορυφορικού γεωδαιτικού δέκτη GPS/GNSS (σταθμός ΝΚΑΜ), καθώς και για επαναμέτρηση του μη – μόνιμου δικτύου δορυφορικών γεωδαιτικών σταθμών – παρατηρήσεων GPS.
Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Θήρας, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας και της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.
Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.