ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εντυπωσιακά πλάνα στην Ισλανδία: Ελικόπτερο πέταξε στην «καρδιά» του ηφαιστείου Γκρίνταβικ (φώτο-βίντεο)

Δείτε live εικόνα - Χιλιάδες μικροσεισμοί στην περιοχή

Εντυπωσιακά πλάνα στην Ισλανδία: Ελικόπτερο πέταξε στην «καρδιά» του ηφαιστείου Γκρίνταβικ (φώτο-βίντεο)

Ένα ελικόπτερο της ισλανδικής Ακτοφυλακής πέταξε στην «καρδιά» του ηφαιστείου Γκρίνταβικ λίγο μετά την έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα, με τα πλάνα που τραβήχθηκαν στον λόφο κοντά στο Γκρίνταβικ να είναι ιδιατέρως εντυπωσιακά.

Λάβα και τέφρα έχουν σκεπάσει τη χερσόνησο Ρεκιάνες της Ισλανδίας από την έκρηξη του ηφαιστείου, μετά από εβδομάδες σεισμικής δραστηριότητας.

Οι επιστήμονες εργάζονται για να αξιολογήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Αν και η έκρηξη δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, η ρύπανση από αέριο μπορεί να φτάσει στην περιοχή της πρωτεύουσας, Ρέικιαβικ, τις επόμενες ώρες, όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η αστυνομία ζητά από τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από την περιοχή της έκρηξης, προειδοποιώντας ότι το αέριο «μπορεί να είναι επικίνδυνο».

Το μέγεθος της έκρηξης συνέχισε να μειώνεται την Τρίτη, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας κατέγραψε περισσότερους από 300 σεισμούς πάνω από τα κανάλια μάγματος από τότε που ξεκίνησε η έκρηξη.

Υπάρχει περίπτωση να πάρει η δραστηριότητα του ηφαιστείου επικίνδυνη τροπή για τους κατοίκους της περιοχής; Και τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα;

Δείτε live εικόνα:

1. Γιατί έγινε η έκρηξη;

Η Ισλανδία βρίσκεται ακριβώς πάνω στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής, οι οποίες απομακρύνονται με ρυθμό μερικών εκατοστών το χρόνο, αναφέρει ο Guardian.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει εξαιρετικά έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη ζωή των κατοίκων.

2.Πού έγινε η έκρηξη;

Στη χερσόνησο Ρέικιανες, όπου τα τέλη του Οκτωβρίου και τον Νοέμβριο καταγράφηκαν χιλιάδες σεισμοί, οι περισσότεροι μικρής έντασης. Παράλληλα, εμφανίστηκαν εξογκώματα στο έδαφος καθώς το μάγμα, δηλαδή η λάβα στο εσωτερικό της γης, μετακινούνταν προς την επιφάνεια «φουσκώνοντας» το έδαφος.

Η έντονη δραστηριότητα άνοιξε μια ρωγμή στην επιφάνεια της γης με μήκος 4 χιλιόμετρα, από την οποία εκτοξεύονται πίδακες λάβας και σύννεφα καπνού.

Η δραστηριότητα είναι μάλιστα τόσο έντονη ώστε αναδύονται 100-200 κυβικά μέτρα λάβας κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα λεπτό θα γέμιζε τουλάχιστον μία ολυμπιακή πισίνα με λάβα. iceland1 iceland3 iceland4

3. Κινδυνεύουν άνθρωποι;

Η πλησιέστερη πόλη στην περιοχή είναι το Γκρίνταβικ, ένα ψαροχώρι με πληθυσμό 4.000 ανθρώπων, σε απόσταση 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, του Ρέικιαβικ.

Η πόλη έχει εκκενωθεί από τον Νοέμβριο, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας και ευτυχώς δεν κινδυνεύει από τη ροή της λάβας που άρχισε χθες. Οι αρχές λένε μάλιστα ότι πιθανόν θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από τα Χριστούγεννα.

Περιορισμένος είναι ο κίνδυνος από τα ηφαιστειακά αέρια, τα οποία επίσης αναδύονται από την περιοχή της δραστηριότητας. Δεν είναι επικίνδυνα, αλλά πάντως είναι πιθανό να προκαλέσουν ενόχληση σε ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα.

Υπάρχουν, όμως, και οι επισκέπτες στην Ισλανδία που θα θελήσουν να δουν από κοντά το άκρως εντυπωσιακό θέαμα της έκρηξης. Οι αρχές ζητούν από τους τουρίστες να ακολουθούν τις οδηγίες, καθώς υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι οι οποίοι μπορούν να θέσουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο, όπως νέες ισχυρές εκρήξεις. iceland-volcano-er__3_ iceland-volcano-er__2_ iceland-volcano-er__1_

4. Κινδυνεύουν οι πτήσεις;

Πριν από 13 χρόνια, η έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία, του Εϊγιαφιαλαγιοκούλ γέμισε με τέφρα τον ουρανό της Ευρώπης, φέρνοντας χάος στις αεροπορικές μεταφορές.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τελευταία έκρηξη δεν θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο, επειδή είναι απίθανο να παραχθεί τόση πολλή τέφρα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απειλή για τις πτήσεις. Αν υπάρξει, θα περιοριστεί στο αεροδρόμιο του Κεφλαβίκ, το μεγαλύτερο της χώρας, και πάλι μόνο εάν υπάρξουν αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου.

5. Πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτό;

Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσει ένα τέτοιο φαινόμενο – μπορεί να ημέρες ή και ολόκληρους μήνες.

Οι ειδικοί λένε ότι οι μεγαλύτερες και πιο έντονες εκρήξεις τείνουν να διαρκούν λιγότερο, αλλά αν ο ρυθμός ροής περιοριστεί, θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έκλεισε το μεγαλύτερο τμήμα της Μπλε Λιμνοθάλασσας

Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ρέικιαβικ. Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ βρίσκεται εκεί κοντά, όμως παραμένει ανοικτό. Η Μπλε Λιμνοθάλασσα (Blue Lagoon), ένα δημοφιλές για τους τουρίστες γεωθερμικό σπα έκλεισε στο μεγαλύτερο τμήμα του από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα.

«Θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες, επίσης θα μπορούσε απλά να σταματήσει αργότερα σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Χάλντορ Γκέιρσον, ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο των Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Ο Γκέιρσον είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της λάβας ρέει σε μια περιοχή όπου υπάρχουν λίγες υποδομές. Όμως, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

«Υφίσταται ακόμη απειλή για το Γκρίνταβικ, μετά βεβαιότητας. Τώρα, η λάβα ρέει κυρίως στο βόρειο τμήμα, όμως εξαρτάται από την τοπογραφία και πού βρίσκονται οι ρωγμές», τόνισε. Η Ισλανδία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
iceland-volcano-jjj
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.