ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Φωτιά στο βυτιοφόρο: Ποιο είναι το φαινόμενο «Bleve» που προκαλεί φονικές εκρήξεις (βίντεο)

«Είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο αναπτύσσονται ατμοί που αυξάνουν την εσωτερική πίεσή του και επέρχεται έκρηξη»

Φωτιά στο βυτιοφόρο: Ποιο είναι το φαινόμενο «Bleve» που προκαλεί φονικές εκρήξεις (βίντεο)

 Μια φονική καταστροφή θα μπορούσε να είχε προκληθεί αν οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν σβήσει τη φωτιά που είχε ξεσπάσει σε βυτιοφόρο που μετέφερε υγραέριο στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Τι είναι το φαινόμενο «Bleve»

Μια τεράστια έκρηξη και ένα πύρινο μανιτάρι υψώνεται σπέρνοντας την καταστροφή. Σε ακτίνα χιλιομέτρων, άνθρωποι τρέχουν να σωθούν, νιώθοντας στο κορμί τους τη φωτιά να τους καίει.

Είναι το φαινόμενο «Bleve», μια καταστροφή που απετράπη κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης κατάσβεσης και απομάκρυνσης του φλεγόμενου βυτιοφόρου στην Κακιά Σκάλα, που μετέφερε 7,2 τόνους υγραερίου.

«Είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο θερμαίνεται το βυτίο, στο κενό σημείο αναπτύσσονται ατμοί που αυξάνουν την εσωτερική πίεσή του και επέρχεται έκρηξη. Αυτό το φαινόμενο δυστυχώς είναι θανατηφόρο και καταστροφικό», αναφέρει ο πραγματογνώμονας Νίκος Διαμάντης.

Η έκρηξη απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, δημιουργώντας ένα ολέθριο κύμα πίεσης και θερμότητας. Τα κομμάτια της δεξαμενής και του περιβάλλοντος χώρου εκτοξεύονται με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας έναν καταστροφικό απολογισμό.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκρήξεις Bleve θεωρούνται από τις πιο θανατηφόρες.

Η έκρηξη του 1999

Τον Απρίλιο του 1999, στα Καμένα Βούρλα, η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο, κατέληξε σε πραγματικό όλεθρο.

Η έκρηξη μαμούθ που προκλήθηκε, άφησε πίσω της δύο νεκρούς οδηγούς, τρεις νεκρούς πυροσβέστες και τουλάχιστον 14 τραυματίες.

Μια αντίστοιχη τραγωδία πέτυχε να αποσοβήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία χθες στην Κακιά Σκάλα.

«Ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το πρωτόκολλο ενεργειών προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και όλα έγιναν με την παρουσία τεχνικού ασφαλείας», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Αντίστοιχα επικίνδυνη ήταν και η επιχείρηση μετάγγισης του αερίου που μετέφερε το βυτιοφόρο, πριν ξεκινήσει η απομάκρυνση του οχήματος από το οδόστρωμα.

Ο φόβος της διαρροής ήταν ορατός

«Όταν έχουμε μια διαρροή κατά τη μετάγγιση, θα έχουμε αέριο που δεν ξέρουμε σε πιο σημείο θα συναντήσει σπινθήρα φλόγα ή θερμοκρασία και θα εκραγεί. Άρα θα είχαμε βίαια εκτόνωση και ανάφλεξη αεριού με ό ,τι αυτό συνεπάγεται», συμπληρώνει ο κ. Διαμάντης.

Ο κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλος, γιατί αν η δεξαμενή του φλεγόμενου βυτιοφόρου διαρραγεί, το υγρό αέριο αρχίζει να εξατμίζεται αμέσως, δημιουργώντας μεγάλη πίεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν η θερμοκρασία του υγρού είναι πολύ υψηλή, αυτή η εξάτμιση μπορεί να είναι τόσο ισχυρή ώστε να δημιουργήσει μια θερμοκρασία ανωτέρων των 500°C. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του υγρού σε αέριο, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα. Ο κίνδυνος μιας καταστροφικής έκρηξης ήταν τόσο μεγάλος που, εκτός από τις διακοπές στην κυκλοφορία που ταλαιπώρησαν επί ώρες τους οδηγούς, οι Αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση του οικισμού της παραλίας Βαρδάρη, κάτω από την Παλαιά Εθνική Οδό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.