ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Φουκουσίμα: Ο ΙΑΕΑ έλαβε δείγμα ψαριών για την εξέταση των υδάτων που απορρίπτει ο πυρηνικός σταθμός

Η Κίνα και πλέον και η Ρωσία έχουν αναστείλει τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία

Φουκουσίμα: Ο ΙΑΕΑ έλαβε δείγμα ψαριών για την εξέταση των υδάτων που απορρίπτει ο πυρηνικός σταθμός

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), έλαβε σήμερα δείγμα από ψάρια σε αγορά του νομού της Φουκουσίμα, στο πλαίσιο περιοδείας που κάνει για την επιθεώρηση του τοπικού περιβάλλοντος μετά την έναρξη της απόρριψης των υδάτων της Φουκουσίμα στη θάλασσα.

Παράλληλα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε πως η Κίνα πιστεύει ότι ο IAEA θα πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να επωμιστεί την ευθύνη για την παρακολούθηση της απόρριψης στη θάλασσα επεξεργασμένων υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Η Μάο Νινγκ, η εκπρόσωπος του υπουργείου, έκανε το σχόλιο αυτό όταν ρωτήθηκε γιατί η Κίνα μετέχει σε επιθεώρηση που γίνεται υπό την καθοδήγηση του IAEA στην Ιαπωνία για την ανάλυση δειγμάτων από ψάρια που έφτασαν στην αγορά του νομού της Φουκουσίμα μετά τη ρίψη επεξεργασμένων υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό στη θάλασσα.

Η Κίνα και πλέον και η Ρωσία έχουν αναστείλει τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία λόγω της έναρξης της απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό ύδατος που προέρχεται από τον σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος καταστράφηκε τον Μάρτιο του 2011 από τσουνάμι, που σάρωσε την βορειοανατολική ακτή της χώρας.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία άρχισε στα τέλη Αυγούστου, δεν ενέχει κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, έχει διαβεβαιώσει ωστόσο η Ιαπωνία, αλλά και ο ΙΑΕΑ, ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία απόρριψης των υδάτων από τον σταθμό.

Πρόκειται για όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που υπέστησαν βλάβη μετά το τσουνάμι του 2011, τα οποία έχουν απαλλαγεί από την πλειονότητα των ραδιενεργών τους στοιχείων, με εξαίρεση το τρίτιο, το οποίο δεν είναι επικίνδυνο παρά μόνον σε υψηλές δόσεις συγκέντρωσης.

Για αυτόν τον λόγο η Ιαπωνία αραιώνει τα επεξεργασμένα ύδατα από τον σταθμό με θαλασσινό νερό προτού τα ρίξει στον ωκεανό και απορρίπτει κάθε φορά πολύ περιορισμένες ποσότητες – η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050.

Η ΙΑΕΑ ελέγχει την επιχείρηση αυτή σε μόνιμη βάση, αλλά αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησε επίσης αποστολή συλλογής και ανάλυσης δειγμάτων από το νερό και τα θαλασσινά προϊόντα της ζώνης, σε συνεργασία με εργαστήρια σε τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, για να επαληθευτεί ότι τα ιαπωνικά δεδομένα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

“Αναμένουμε να δούμε μια μικρή αύξηση των επιπέδων τριτίου στο δείγμα θαλασσινού νερού που ελήφθη πολύ κοντά στο σημείο απόρριψης. Αλλά πέραν αυτού, τίποτα. Θα βρούμε πολύ παρόμοια επίπεδα με αυτά που είχαμε μετρήσει πέρυσι”, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Πολ ΜακΓκίνιτι, επιστήμονας της ομάδας του IAEA.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ συνηθίζει να προσκαλεί αρκετές χώρες για την αποστολή αυτή ελέγχου του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την οποία διεξάγει τακτικά στην Φουκουσίμα από το 2014. Αλλά είναι η πρώτη φορά που η Κίνα συμμετέχει.

Η επιλογή να συμμετάσχει φέτος η Κίνα, η Νότια Κορέα και ο Καναδάς δεν έγινε ωστόσο για πολιτικούς λόγους, διαβεβαίωσε ο ΜακΓκίνιτι.

Ο ερευνητής εξέφρασε την ελπίδα η συμμετοχή Κινέζων επιστημόνων να συμβάλει στην βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά το θέμα της Φουκουσίμα, αλλά αμφέβαλε ότι αυτή θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια ταχεία επίλυση της κινεζοϊαπωνικής εμπορικής διένεξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνολικά η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού που είναι αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.