ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Φουσκώνει» ξανά το ηφαίστειο στην Ισλανδία: «Πιθανή έκρηξη – Θα κινδυνέψουν πόλεις» λέει ειδικός

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί έκρηξη τις επόμενες 5-15 ημέρες»

«Φουσκώνει» ξανά το ηφαίστειο στην Ισλανδία: «Πιθανή έκρηξη – Θα κινδυνέψουν πόλεις» λέει ειδικός

Ο κορυφαίος ηφαιστειολόγος Magnús Tumi Gudmundsson είπε ότι οι κάτοικοι της περιοχής Svartsengi της Ισλανδίας είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας νέας έκρηξης, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Ο Καθηγητής Γεωφυσικής στο Ινστιτούτο Επιστημών της Γης του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας κάνει λόγο για μια δύσκολη κατάσταση που αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες.

«Φουσκώνει» το ηφαίστειο στην περιοχή Svartsengi

«Περισσότερες εκρήξεις είναι πολύ πιθανές. Οι μετρήσεις που γίνονται, με ένα δίκτυο οργάνων GPS στην περιοχή, δείχνουν μία σταθερή ανύψωση της περιοχής Svartsengi, συμβατή με το μάγμα που ρέει σε μια δεξαμενή σε βάθος 5-6 km. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία μ’ αυτή που ήταν σε εξέλιξη πριν από τις μεγάλες εκρήξεις στις 10 Νοεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου πέρυσι και φέτος στις 14 Ιανουαρίου», δηλώνει ο κ. Gudmundsson.

Συνέχιση εκρήξεων για αρκετούς μήνες, ενδεχομένως και χρόνια

Εάν ληφθεί υπόψη αυτό το μοτίβο, «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί έκρηξη τις επόμενες 5-15 ημέρες. Είναι, μάλιστα, πιθανό αυτή η διαδικασία επαναλαμβανόμενου «φουσκώματος» και των μικρών εκρήξεων να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες, ενδεχομένως και χρόνια», συμπληρώνει.

Αβέβαιη η τύχη της πόλης Grindavík

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατόπιν όλων αυτών και σύμφωνα με τον Ισλανδό επιστήμονα, «η τύχη της πόλης Grindavík πρέπει να θεωρείται αβέβαιη». Πιο χαρακτηριστικά αναφέρει: «Εξετάζοντας την ιστορία των προηγούμενων εκρήξεων, όπως ορίζεται από τη γεωλογική χαρτογράφηση, δεν είναι πιθανό να ανοίξουν νέες ηφαιστειακές σχισμές σημαντικού μεγέθους μέσα στην ίδια την πόλη, αλλά η λάβα μπορεί να κυλήσει στην πόλη. Στο σημείο αυτό, τα εμπόδια ροής της λάβας μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα. Αν φανούν αποτελεσματικά τότε ένα μεγάλο τμήμα της πολύς μπορεί να διασωθεί. Ωστόσο, το να ζεις εκεί στις συνθήκες που έχουμε τώρα δεν είναι εφικτό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.