ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Γ.Χουλιάρας για σεισμό στην Εύβοια: «Προς εκτόνωση το φαινόμενο»

«Η κατανομή σεισμών έχει φθίνουσα πορεία αλλά πάντα κρατάμε επιφυλάξεις γιατί η φύση είναι απρόβλεπτη», επισημαίνει

Γ.Χουλιάρας για σεισμό στην Εύβοια: «Προς εκτόνωση το φαινόμενο»

Τουλάχιστον 189 σεισμοί έχουν καταγραφεί συμπεριλαμβανωμένων και των ισχυρών σεισμών 4,7 Ρίχτερ και 5 Ρίχτερ αντίστοιχα στη νότια Εύβοια από το “άγνωστο” ρήγμα.

Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος και δειυθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας «αυτή τη στιγμή τα σεισμικά δεδομένα δείχνουν μια σταδιακή εκτόνωση, αλλά συνεχίζουμε να παρατηρούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Την ημέρα που έγινε ο 5αρης σημειώσαμε πάνω από 20 σεισμούς, ενώ σήμερα σημειώννται κάτω από 5. Αυτό σημαίνει ότι η κατανομή σεισμών έχει φθίνουσα πορεία και αυτό είναι καλό και το παρατηρούμε, αλλά πάντα κρατάμε επιφυλάξεις γιατή η φύση είναι απρόβλεπτη και μπορεί να ξαναγυρίσουμε στο σενάριο όπου ο αριθμός των σεισμών να αυξάνεται, αλλά σε αυτό δίνω λίγες πιθανότητες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία μας δείχνουν εκτόνωση του φαινομένου».

ευβοια_επικεντρα_χαρτης
Τουλάχιστον 189 σεισμοί έχουν καταγραφεί στη νότια Εύβοια

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα και η σεισμική παράμετρος b μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ ανέβηκε προς το κανονικό προς τη μονάδα. Έτσι σε συνδυασμό και με τον φθίνοντα αριθμό των σεισμών το φαινόμενο οδεύει προς εξομάλυνση. “Για μερικές ημέρες ακόμη θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την περιοχή” θα προσθέσει ο κ. Χουλιάρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο ερώτημα γιατί ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός και στην Αθήνα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξήγησε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία παρατηρείται ότι ο μηχανισμός και η γεωμετρία του ρήγματος εκτόνωσε την ενέργεια προς την Αττική και γι’αυτό έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.