«Γαλάζια σημαία»: Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως η Ελλάδα – Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική (φώτο)

Φέτος οι πιστοποιημένες καθαρές παραλίες είναι 581 έναντι 545 που ήταν την περυσινή χρονιά

«Γαλάζια σημαία»: Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως η Ελλάδα – Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική (φώτο)

Η Ελλάδα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, σε παραλίες που έχουν πάρει «γαλάζια σημαία».

Αξίζει να σημειωθεί πώς φέτος οι πιστοποιημένες καθαρές παραλίες είναι 581 έναντι 545 που ήταν την περυσινή χρονιά.

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα παγκόσμιο (πάνω από 50 χώρες σε όλο τον πλανήτη) σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί 33 αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με την ποιότητα των νερών για κολύμπι, την περιβαλλοντική διαχείριση και πληροφόρηση, την ασφάλεια σε υπηρεσίες ναυαγοσώστη κ.α

Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική

Φέτος για μια ακόμη χρονιά πρωταθλήτρια στις γαλάζιες σημαίες στη χώρα μας είναι η Χαλκιδική. Εκεί οι γαλάζιες σημαίες που υψώθηκαν ήταν 87. Ακολουθεί η Ρόδος με 55 παραλίες (έναντι 49 που είχε πέρυσι) και μετά την τιμητική της έχει η Κρήτη με 41 γαλάζιες σημαίες στο Λασίθι, 36 στα Χανιά, 31 στο Ηράκλειο και 20 στο Ρέθυμνο.

Την δεκάδα συμπληρώνει η Αττική, η Κεφαλονιά και η Λέσβος. Από την άλλη οι περιοχές με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες είναι στις περιφερειακές ενότητες Άνδρου, Έβρου, Ιθάκης, Μυκόνου και Τήνου.

Οι Δήμοι

Σε επίπεδο δήμων τώρα πρωταθλήτρια σε γαλάζιες σημαίες είναι η Ρόδος με 55 και ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18).

Μέσα στο 2021 είχαν αφαιρεθεί 15 σημαίες από παραλίες της χώρας όχι γιατί τα νερά τους δεν ήταν καλά. Το αντίθετο, αλλά οι διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις διαπίστωσαν ελλείψεις σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.

Η Γαλάζια σημαία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι από το 1992 ο εθνικός χειριστής του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.