ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών για κακοκαιρία: «Σαν να χτύπησαν 8,5 ρίχτερ τον Θεσσαλικό κάμπο»

«Τα θεμέλια έχουν υποστεί βλάβες όπως μια καθολική μετατόπιση»

Καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών για κακοκαιρία: «Σαν να χτύπησαν 8,5 ρίχτερ τον Θεσσαλικό κάμπο»

Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης, παρομοίασε τις καταστροφές που προκάλεσαν στον θεσσαλικό κάμπο οι πλημμύρες, με σεισμό μεγέθους 8,5 Ρίχτερ.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη στατικότητα των κτιρίων που είναι «βυθισμένα» τόσες μέρες στα λασπόνερα.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων. Τα θεμέλια έχουν υποστεί βλάβες όπως μια καθολική μετατόπιση, που έχει φύγει το χώμα κάτω από τα θεμέλια και οι επιπτώσεις είναι εμφανείς.

«Υπάρχει το φαινόμενο υποσκαφής των θεμελίων, υπάρχει περίπτωση να είναι σε ορισμένες περιοχές που μπορεί να εκδηλωθεί μία καθίζηση στο μέλλον χωρίς. Θέλει προσοχή, είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολα διαγνώσιμο», ανέφερε αρχικά στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Όσον αφορά την καταστροφή που έφερε η κακοκαιρία Daniel είπε: «για το αποτέλεσμα ευθύνονται πολλά, μπορεί να είναι οι κακοτεχνίες, να μην ελήφθησαν υπόψη όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία».

Ό ίδιος μάλιστα παρομοίασε την κατάσταση με έναν μεγάλο σεισμό 8,5 Ρίχτερ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την στατικότητα των κτιρίων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πολλά κτίρια στην περιοχή έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας άργιλο ως συνδετικό κρίκο των τοίχων καθώς το υλικό αυτή ήταν σε αφθονία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ξέρουμε όλοι αυτό (σ.σ. ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις αποκτήσει υγρασία, από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό χάνει την αντοχή του και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτίριο. Χάνει την αντοχή του. Μετά από καιρό θα αναδειχθούν πολλά προβλήματα στατικότητας. Για να συγκρατήσουμε τον κόσμο και να μην φύγει καλό είναι να μεταφερθούν σε γειτονικές όμορφες περιοχές», ανέφερε ο κ. Καρύδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.