Κυκλώνας Αγκάθα: Τουλάχιστον 2 νεκροί και 1 αγνοούμενος από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κούβα

Στην πρωτεύουσα καταγράφηκαν 40 καταρρεύσεις ακινήτων και χρειάστηκε να απομακρυνθούν κάπου 400 κάτοικοι από τις εστίες τους

Κυκλώνας Αγκάθα: Τουλάχιστον 2 νεκροί και 1 αγνοούμενος από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κούβα

Σφοδρές βροχοπτώσεις, που αποδίδονται στο πέρασμα του κυκλώνα Αγκάθα, έπληξαν χθες Παρασκευή αρκετές επαρχίες και την πρωτεύουσα της Κούβας, με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές να κάνει λόγο για δύο νεκρούς, έναν αγνοούμενο και χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτροδότηση.

«Έντονες και ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες έπληξαν δυτικές και κεντρικές περιοχές της Κούβας, με τις κατακρημνίσεις αθροιστικά να ξεπερνούν τα 200 χιλιοστά, και θα συνεχιστούν (…) το Σάββατο», ανέφερε το ινστιτούτο μετεωρολογίας της Κούβας (INSMET).

Τα φαινόμενα οφείλονται στη διέλευση του κυκλώνα Αγκάθα τη Δευτέρα από το Μεξικό, που υποβαθμίστηκε μεν την Τρίτη σε τροπική καταιγίδα αλλά μπορεί να ενισχυθεί ξανά σε κυκλώνα τις επόμενες ημέρες, καθώς βγήκε στον Ατλαντικό, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC) του Μαϊάμι (ΗΠΑ).

Αρκετές συνοικίες της κουβανικής πρωτεύουσας επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ανάμεσά τους η παλιά Αβάνα και το κέντρο, όπου ένας 69χρονος έχασε τη ζωή και άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον κρατικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Cubadebate.

Η Πολιτική Προστασία έκανε αργότερα λόγο για άλλον έναν θάνατο στην επαρχία της Αβάνας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες των επιχειρήσεων σωστικών συνεργείων που απομάκρυναν κατοίκους με βάρκες.

Στην πρωτεύουσα καταγράφηκαν 40 καταρρεύσεις ακινήτων και χρειάστηκε να απομακρυνθούν κάπου 400 κάτοικοι από τις εστίες τους, ενώ άλλοι 2.000 έφυγαν από τα σπίτια τους και πήγαν σε καταφύγιο, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου των επιχειρήσεων διάσωσης στο οποίο προέδρευσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο.

Συνολικά, 50.000 άνθρωποι στην Αβάνα δεν έχουν ηλεκτρικό, αναφέρθηκε επίσης.

Στην επαρχία Πινάρ δελ Ρίο (δυτικά), που επίσης χτυπήθηκε από πλημμύρες, διερχόμενος έπεσε σε φουσκωμένο ποταμό και σύμφωνα με περίοικους δεν κατάφερε να βγει, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Η τροπική καταιγίδα Αγκάθα αναμένεται να αρχίσει να πλήττει στη Φλόριντα σήμερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η περίοδος των κυκλώνων ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου και γενικά ολοκληρώνεται την 30ή Νοεμβρίου στον βόρειο Ατλαντικό, τον Κόλπο του Μεξικού και την Καραϊβική. Το ινστιτούτο μετεωρολογίας της Κούβας προβλέπει 17 κυκλώνες φέτος, περισσότερους από τον ιστορικό μέσο όρο των 14 ετησίως από το 1991 ως το 2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.