ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Λαμία: Σε γαλλικά περιλαίμια στα αιγοπρόβατα που διώχνουν τους λύκους οι ελπίδες των κτηνοτρόφων

Οι αγέλες των λύκων είναι πάρα πολλές και κάθε χρόνο χάνονται δεκάδες αιγοπρόβατα, παρά το γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας

Λαμία: Σε γαλλικά περιλαίμια στα αιγοπρόβατα που διώχνουν τους λύκους οι ελπίδες των κτηνοτρόφων

Οι κτηνοτρόφοι στα Άγραφα και την Ευρυτανία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τις αγέλες των λύκων που έχουν έντονη παρουσία πλέον σε ολόκληρη την περιοχή και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους, που έρχεται από τη Γαλλία.

«Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον Δήμο Αγράφων αλλά το ενισχύει οικονομικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε μία προσπάθεια να δώσουμε λύση σε ένα μείζον θέμα» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής Κατερίνα Καλαντζή. Ήδη βρέθηκαν δύο εθελοντές κτηνοτρόφοι και αναμένεται να τοποθετηθούν στις αρχές του καλοκαιριού περίπου 200 περιλαίμια με ενσωματωμένο υποδοχέα φερομόνης και 400 φιαλίδια φερομόνης. Το συγκεκριμένο σύστημα που θα μπει σε όλα τα αιγοπρόβατα λειτουργεί απωθητικά προς τον λύκο όταν αυτός φτάνει στο κοπάδι. Όπως σημειώνει η κυρία Καλαντζή «οι συστάσεις και οι πληροφορίες είναι πάρα πολύ καλές και ελπίζουμε να αποτελέσει την λύση».

Την ίδια στιγμή βεβαίως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τους δήμους προσπαθούν μέσω των πανεπιστημίων αλλά και των φορέων που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, να συντονίσουν τη δράση τους έτσι ώστε να υπάρξει μία καταγραφή στις αγέλες των λύκων και στα αριθμητικά τους δεδομένα αλλά και τη χωροταξική τους κατανομή.

Πάντως, οι κτηνοτρόφοι ελπίζουν ότι θα είναι μία μέθοδος που θα είναι συμφέρουσα οικονομικά αλλά και θα δίνει την λύση. Όπως τουλάχιστον υπογραμμίζουν οι κτηνοτρόφοι στα Άγραφα οι αγέλες των λύκων είναι πάρα πολλές και κάθε χρόνο χάνονται δεκάδες αιγοπρόβατα, παρά το γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εξειδικευμένα σκυλιά και ιδιαίτερα τους ελληνικούς ποιμενικούς.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Καλαντζή «το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία και έχει δώσει αποτελέσματα, και όλοι διατηρούν την ελπίδα ότι με την εφαρμογή του ενδεχόμενα να ανοίξει ο δρόμος για ευρύτερη εφαρμογή σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα μιας και το πρόβλημα είναι μείζον».

Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης το κόστος σ’ αυτή την φάση είναι ιδιαίτερα υψηλό και ξεπερνά και τα 20 ευρώ το κάθε περιλαίμιο, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους «δεν είναι ένα κόστος που μπορεί να αντέξει ο κάθε κτηνοτρόφος».

Πάντως, ελπίζουν ότι αν το πιλοτικό πρόγραμμα έχει καλά αποτελέσματα θα πέσει το κόστος και θα γίνει περισσότερο συμφέρουσα η λύση για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, με τη βοήθεια πάντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί μία αναστάτωση ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές των Αγράφων, του Καρπενησίου αλλά και της Δυτικής Φθιώτιδας, όπως επίσης και στη Φωκίδα καθώς οι κτηνοτρόφοι καταγράφουν συνεχώς επιθέσεις από λύκους στα αιγοπρόβατα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.