Η Αγκάθα έφθασε πάνω από το έδαφος δυτικά της τουριστικής παραθαλάσσιας πόλης Πουέρτο Άνχελ

Ο κυκλώνας Αγκάθα έφθασε πάνω από το έδαφος στις νότιες μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό το απόγευμα χθες Δευτέρα (τοπική ώρα), φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές στην Οαχάκα και απειλώντας να προκαλέσει πλημμύρες και σε άλλες πολιτείες, καθώς το σύστημα θύελλας Κατηγορίας 2 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον κινείται προς βορειοανατολική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (National Hurricane Center, NHC) των ΗΠΑ, η Αγκάθα έφθασε πάνω από το έδαφος δυτικά της τουριστικής παραθαλάσσιας πόλης Πουέρτο Άνχελ, στην πολιτεία Οαχάκα, με ανέμους 169 χιλιομέτρων την ώρα. Διανύει περίπου 13 χιλιόμετρα την ώρα και είναι «ο πιο σφοδρός» κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στις μεξικανικές ακτές του Ειρηνικού οποιονδήποτε Μάιο από το 1949, σύμφωνα με το NHC.

Αναμένεται να φέρει κατακρημνίσεις 25-41 εκατοστών και κατά τόπους ακόμη μεγαλύτερες στην Οαχάκα, κάτι που εγείρει κίνδυνο θανάσιμων αστραπιαίων πλημμυρών και κατολισθήσεων λάσπης. Σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται επίσης στις πολιτείες Τσιάπας, Βερακρούς, Ταμπάσκο και στο ανατολικό τμήμα της Γκερέρο.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως άνοιξαν 203 καταφύγια στην Οαχάκα, που μπορούν να φιλοξενήσουν ως και 26.800 ανθρώπους. Η Εθνική Φρουρά ανέπτυξε μονάδες στην Οαχάκα, στην Τσιάπας και στην Γκερέρο, για να αυξηθεί η αίσθηση της ασφάλειας των πολιτών και να προσφερθεί βοήθεια σε πληγέντες αν χρειαστεί.

Τουλάχιστον δύο αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν εξαιτίας πλημμυρών και μέρος του τηλεφωνικού δικτύου τέθηκε εκτός λειτουργίας στην Οαχάκα, αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να επικοινωνούν μέσω ασυρμάτων.

Έχει εκδοθεί προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα κατά μήκος 350 χιλιομέτρων της μεξικανικής ακτογραμμής. Σε μια από τις περιοχές που απειλούνται, το λιμάνι Σαλίνα Κρους, βρίσκεται μεγάλο διυλιστήριο της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petróleos Mexicanos (PEMEX). Η εταιρεία ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις της έχουν τεθεί όλες σε κατάσταση συναγερμού στην Οαχάκα.

Η Αγκάθα αναμένεται να διαλυθεί πάνω από το νοτιοανατολικό Μεξικό αργά το βράδυ σήμερα Τρίτη (τοπική ώρα), σύμφωνα με το NHC.

Στις περιοχές που κινδυνεύουν βρίσκονται περίπου 5.240 τουρίστες, ιδίως σε θέρετρα όπως το Πουέρτο Εσκοντίδο ή το Ουατούλκο, υπολογίζουν οι τοπικές αρχές. Τα λιμάνια έχουν κλείσει στην περιοχή που απειλείται, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν από την Κυριακή πτήσεις προς την Ουατούλκο.

Κύματα ύψους έξι μέτρων αναφέρθηκαν στην Οαχάκα, στην Γκερέρο και στην Τσιάπας, σύμφωνα με τη μεξικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (Servicio Meteorológico Nacional, SMN).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!