Νέα μελέτη: Τα φυτά εσωτερικού χώρου απομακρύνουν τις καρκινογόνες τοξίνες από τον αέρα σε μόλις 8 ώρες

Είναι εφικτό το 97% των πιο τοξικών ενώσεων να αφαιρούνται από τον περιβάλλοντα αέρα

Νέα μελέτη: Τα φυτά εσωτερικού χώρου απομακρύνουν τις καρκινογόνες τοξίνες από τον αέρα σε μόλις 8 ώρες

Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε ότι τα φυτά μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τις τοξικές αναθυμιάσεις της βενζίνης, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων που προκαλούν καρκίνο, όπως το βενζόλιο, από τον αέρα των εσωτερικών χώρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μικρός πράσινος “τοίχος” της Ambius, που περιέχει ένα μείγμα φυτών εσωτερικού χώρου, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός στην απομάκρυνση επιβλαβών, καρκινογόνων ρύπων, με το 97% των πιο τοξικών ενώσεων να αφαιρούνται από τον περιβάλλοντα αέρα μέσα σε μόλις 8 ώρες!

Η κακή ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους ευθύνεται για 6,7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, στο σπίτι, στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας, επομένως η υιοθέτηση νέων στρατηγικών για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι κρίσιμη για τη δημόσια υγεία.

«Γνωρίζουμε ότι η ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι συχνά πολύ πιο μολυσμένη από τον εξωτερικό, κάτι που με την σειρά του επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία. Αλλά τα σπουδαία νέα είναι ότι αυτή η μελέτη έδειξε ότι κάτι τόσο απλό όσο το να έχεις φυτά σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά», είπε ερευνητής.

Προηγούμενες μελέτες σε φυτά εσωτερικού χώρου έχουν δείξει ότι μπορούν να αφαιρέσουν ένα ευρύ φάσμα μολυσματικών ουσιών του εσωτερικού αέρα.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη σχετικά με την ικανότητα των φυτών να καθαρίζουν τις αναθυμιάσεις της βενζίνης, που είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές τοξικών ενώσεων στα κτήρια παγκοσμίως.

Τα γραφεία και οι πολυκατοικίες κατοικιών συχνά συνδέονται απευθείας με γκαράζ στάθμευσης, είτε με πόρτες είτε με φρεάτια ανελκυστήρα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποφυγή επιβλαβών ενώσεων (που σχετίζονται με τη βενζίνη) να εισχωρήσουν σε χώρους εργασίας και κατοικιών. Πολλά κτήρια εκτίθενται επίσης σε αναθυμιάσεις βενζίνης από κοντινούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους.

Η εισπνοή των αναθυμιάσεων της βενζίνης μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των πνευμόνων, πονοκεφάλους και ναυτία. Με μακροχρόνια έκθεση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, άσθματος και άλλων χρόνιων ασθενειών, συμβάλλοντας στην μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Ερευνητής είπε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης, βασισμένα σε μετρήσεις από έναν σφραγισμένο θάλαμο, είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες τους όσον αφορά την απομάκρυνση των ρύπων της βενζίνης από τον αέρα:

“Είναι η πρώτη φορά που τα φυτά ελέγχονται για την ικανότητά τους να αφαιρούν ενώσεις που σχετίζονται με τη βενζίνη και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Τα φυτά όχι μόνο μπορούν να αφαιρέσουν την πλειονότητα των ρύπων από τον αέρα μέσα σε λίγες ώρες, αλλά αφαιρούν τους πιο επιβλαβείς ρύπους που σχετίζονται με τη βενζίνη από τον αέρα πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, το γνωστό καρκινογόνο βενζόλιο αφομοιώνεται με ταχύτερο ρυθμό από λιγότερο επιβλαβείς ουσίες, όπως οι αλκοόλες.

Βρήκαμε επίσης ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των τοξινών στον αέρα, τόσο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά γίνονταν τα φυτά στην απομάκρυνσή τους, δείχνοντας ότι τα φυτά προσαρμόζονται στις συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται”.

Ο ερευνητής είπε ότι τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τα σχόλια που είχαν λάβει μετά την εγκατάσταση “πράσινων τοίχων” της εταιρείας σε εκατοντάδες κτίρια γραφείων σε όλην την Αυστραλία.

«Στην Ambius, βλέπουμε ξανά και ξανά τις επιπτώσεις που έχουν τα φυτά στη βελτίωση της υγείας, της ευημερίας, της παραγωγικότητας και της παρουσίας στο γραφείο για τις χιλιάδες επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Αυτή η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τα φυτά δεν πρέπει να θεωρούνται απλώς ‘κάτι ωραίο στο μάτι’ , αλλά ένα καίριο κομμάτι κάθε σχεδίου ευεξίας στο χώρο εργασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το συμπέρασμα είναι ότι ο καλύτερος, πιο οικονομικός και πιο βιώσιμος τρόπος για την καταπολέμηση των επιβλαβών ρύπων του εσωτερικού αέρα στον χώρο εργασίας και στο σπίτι σας είναι η εισαγωγή φυτών”, είπε ο ερευνητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.