ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Niijima»: Το νησί που «γεννήθηκε» από μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη και… μεγαλώνει κάθε μέρα (βίντεο)

Στις αρχές Νοεμβρίου, είχε μήκος περίπου 230 μέτρα και πλάτος 200 μέτρα

«Niijima»: Το νησί που «γεννήθηκε» από μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη και… μεγαλώνει κάθε μέρα (βίντεο)

Την προσοχή των επιστημόνων έχει τραβήξει το νησί «Niijima», το οποίο «γεννήθηκε» από μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη στα ανοικτά των νότιων ακτών της Ιβο Τζίμα, στην Ιαπωνία, στις 21 Οκτωβρίου, καθώς μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.

Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην καταγραφή της εξέλιξης του νησιού «Niijima».

Οι αρχικές φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 3 Νοεμβρίου παρουσίασαν το υπό διαμόρφωση νησί.

Ωστόσο, οι τελευταίες εικόνες από τις 27 Νοεμβρίου αποκαλύπτουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή: έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος, γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα κάτω από τη θάλασσα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το νησί είχε μήκος περίπου 230 μέτρα και πλάτος 200 μέτρα.

Τώρα έχει επεκταθεί σε ένα εντυπωσιακό μήκος 500 μέτρων, αναδεικνύοντας τη δυναμική φύση του σχηματισμού ηφαιστειακών νησιών.

Βρίσκεται περίπου 1200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο και είναι το πρώτο νησί που σχηματίζεται στην Ιαπωνία από το 2013. Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έχει εντοπίσει την προέλευση του νησιού στην ηφαιστειακή έκρηξη που ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου.

Κατά την έκρηξη σημειώθηκε η αλληλεπίδραση καυτού και καυτού μάγματος με το νερό του ωκεανού, που οδήγησε σε εκρηκτικές αντιδράσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ταχεία ανάπτυξη και εξέλιξη του νησιού προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν τη δυναμική του σχηματισμού και της ανάπτυξης ηφαιστειακών νησιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.