ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Προειδοποίηση Κ.Συνολάκη για το ενδεχόμενο σεισμού στην Ελλάδα: «Οι πιλοτές είναι πραγματικά μια παγίδα θανάτου»

«Είναι σαν να έχεις ένα κτίριο το οποίο είναι σαν ένα τούβλο και το στηρίζεις με μερικές οδοντογλυφίδες»

Προειδοποίηση Κ.Συνολάκη για το ενδεχόμενο σεισμού στην Ελλάδα: «Οι πιλοτές είναι πραγματικά μια παγίδα θανάτου»

O καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης μίλησε για τους σεισμούς στην Ελλάδα και τους κινδύνους που κρύβουν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Συνολάκης μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στις πιλοτές, τις οποίες χαρακτήρισε παγίδες θανάτου σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

«Οι πιλοτές είναι πραγματικά μια παγίδα θανάτου για τις ψηλές κατασκευές. Γιατί ουσιαστικά είναι σαν να έχεις ένα σε ένα κτίριο το οποίο είναι σαν ένα τούβλο και το στηρίζεις με μερικές οδοντογλυφίδες».

Μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το σύστημα της Ιαπωνίας;

Σε σχέση με το σύστημα προειδοποίησης σεισμών που διαθέτει η Ιαπωνία, ο κ. Συνολάκης τόνισε: «Το σύστημα αυτό στην Ιαπωνία δεν είναι καινούργιο.

Στη χώρα μας, αν πάρουμε φερειπείν, δεν θα μπορούσε να προστατεύσει το Ηράκλειο από τη στιγμή που γίνεται σεισμός, να έρθει ένα μήνυμα προτού γίνει ο σεισμός.

Αν ο σεισμός είναι κάτω από το Ηράκλειο, αλλά θα μπορούσε το μήνυμα να φτάσει στα Χανιά[…] Ο τρόπος που δουλεύει αυτό το σύστημα είναι ως εξής: Υπάρχουν πάρα πολλοί σεισμογράφοι ή μετρητές, ένα αντίστοιχο εργαλείο που λέγεται μετρητές επιτάχυνσης. Αυτοί λοιπόν μετρούν και βλέπουν πόσο γρήγορα έρχονται.

Ξεκινούν τα κύματα από τα σεισμικά κύματα από το επίκεντρο. Από τη στιγμή που φτάσουν σε ένα σημείο βγαίνει η προειδοποίηση, η οποία ανάλογα με το πόσο μακριά από το επίκεντρο, θα σου δώσει ένα αντίστοιχο χρόνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν φερειπείν ήσουνα στη Ντάκα ή στην Οσάκα, που είναι σε μια απόσταση περίπου 300 χιλιόμετρα, αν υπολογίσει κανείς μια ταχύτητα διάδοσης του κύματος 5,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, θα είχε κανείς περίπου μπροστά του σχεδόν 1 λεπτό. Αν ήταν πιο κοντά θα είχε λιγότερη προειδοποίηση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.