ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σεισμοί: Γιατί «κουνάει» ξανά στη Θήβα μετά τους 3000 σεισμούς της τελευταίας διετίας

Το φαινόμενο επανήλθε με δύο νέες σεισμικές δονήσεις  της τάξεως των 3,7 και 3,6 Ρίχτερ το πρωινό της Πέμπτης

Σεισμοί: Γιατί «κουνάει» ξανά στη Θήβα μετά τους 3000 σεισμούς της τελευταίας διετίας

Ξανά στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων βρίσκεται η σεισμική ακολουθία στη Θήβα, οι οποίοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί και παρακολουθούν την εξέλιξή της.

Το ιστορικό της περιοχής, που είχε δώσει την περίοδο 1977-1981 ακόμη και σεισμό 6,2 Ρίχτερ στο Καπαρέλι Θηβών, αλλά και η γειτνίασή της με τον Κορινθιακό Κόλπο «διεγείρει» το επιστημονικό ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα.

Το φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και είχε εξασθενήσει για ένα διάστημα, επανήλθε με δύο νέες σεισμικές δονήσεις  της τάξεως των 3,7 και 3,6 Ρίχτερ το πρωινό της Πέμπτης.

Αναλύοντας το φαινόμενο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζει ότι οι σημερινοί σεισμοί στη Θήβα αποτελούν συνέχεια της σεισμικής διέγερσης που παρατηρείται στην περιοχή τον τελευταίο καιρό και έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021.

Η σμηνοσειρά λαμβάνει χώρα στις ίδιες ρηξιγενείς ζώνες που έχουν ενεργοποιηθεί, με τις νέες ασθενείς δονήσεις να μην προκαλούν ανησυχία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κύριος Λέκκας, η νέα σεισμική δραστηριότητα έχει ενεργοποιηθεί αυτή τη φορά στις άκρες της ζώνης.

«Οι νέες δονήσεις δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, είναι μικρού μεγέθους και όπως όλα δείχνουν το φαινόμενο δείχνει να εκτονώνεται».

Οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται την τελευταία διετία έχουν κοινά χαρακτηριστικά και εστιακό βάθος από 5 έως 12 χιλιόμετρα γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα αισθητούς, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς ο αριθμός τους από τον περασμένο Ιούλιο έχει ξεπεράσει τους 3000 με τους περισσότερους από αυτούς να είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους.

Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος που έχει καταγραφεί στην περιοχή ήταν στις 11 Ιουλίου 2021 με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ.

Η περιοχή αυτή με τους ασθενείς σεισμούς είναι μια περιοχή μεταξύ της Θήβας και του χωριού Καλλιθέα το οποίο είχε δώσει έναν σεισμό και έκανε τοπικές ζημιές τον Δεκέμβριο του 2020 με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ.

Αυτός ο σεισμός ενδεχομένως να προκάλεσε την διέγερση αυτής της έξαρσης. Δηλαδή η έξαρση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 αλλά είχαμε και τον σεισμό τον Δεκέμβριο του 2020. Το ρήγμα της Καλλιθέας είναι ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό.

Εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους των ασθενών σεισμικών δονήσεων γίνονται άμεσα αντιληπτοί από τους κατοίκους οι οποίοι προσπαθούν να ζήσουν με τις συχνές, αν και μικρού μεγέθους1 δονήσεις.

Η γη στη Θήβα σείεται από τον Ιούλιο του 2021 κυρίως με ασθενείς σεισμικές δονήσεις, με τους σεισμολόγους να καταγράφουν καθημερινά την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συνιστώντας λήψη πρόσθετων μέτρων από τις τοπικές Αρχές, υποστηρίζει ότι οι νέες σεισμικές δονήσεις των 3,7 και 3,6 Ρίχτερ στη Θήβα προέρχονται από το γνωστό ρήγμα, από την ίδια διεγερμένη περιοχή.

«Πρόκειται για το ίδιο σύστημα ρηγμάτων και χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής της Θήβας», σημειώνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις τοπικές Αρχές, υπενθυμίζοντας ότι για την «πλούσια» σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η νέα συστάδα σεισμών ( 3,7 και 3,7 Ρίχτερ στη Θήβα το πρωί της Πέμπτης) εκδηλώθηκε σε νέο τμήμα της ευρύτερης περιοχής, με τον ίδιο να σπεύδει να υπογραμμίσει οτι το φαινόμενο της σεισμοσειράς στη Θήβα που κράτησε τουλάχιστον μια διετία έχει λήξει.

Οι νέοι σεισμοί σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα της περιοχής, ήταν μικρού μεγέθους, είχαν ωστόσο μεγάλο εστιακό βάθος στα 11 χιλιόμετρα.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ότι δεν πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σεισμογενή περιοχή, απαιτείται όμως επιστημονική προσοχή και παρακολούθηση. Γνωστοποίησε δε, ότι ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Επειδή η Θήβα έχει γενικά άσχημη δόμηση και μεγάλο μέρος της πόλης είναι κτισμένο πάνω σε χαλαρούς σχηματισμούς μπορεί και ένας μεσαίου μεγέθους σεισμός, της τάξης του 5, να προκαλέσει σημαντικές αστοχίες στα κτίρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφορικά με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Λέσβο, σημείωσε ότι έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα για ισχυρότερη σεισμιή δόνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.