ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σεισμολόγοι για δονήσεις στην Εύβοια: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο – Δεν χρειάζεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας»

«Δεν παρατηρείται μετατόπιση επικέντρων και το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει μεγάλη δράση στο παρελθόν» αναφέρουν

Σεισμολόγοι για δονήσεις στην Εύβοια: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο – Δεν χρειάζεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων του Σαββατοκύριακου στην Εύβοια.

Μέχρι στιγμής, από το πρωί του Σαββάτου έχουν καταγραφεί 73 σεισμικές δονήσεις με το μεγαλύτερο μέγεθος να είναι τα 4,5 Ρίχτερ.

Ήδη χθες βρέθηκε στην Εύβοια ο καθηγητής Γεωλογίας, Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος συνομίλησε με τοπικούς φορείς. Παράλληλα, εξήγησε ότι «τα στοιχεία τείνουν στο να έχουμε μια σμηνοσειρά κάτι για το οποίο θα είμαστε απόλυτα βέβαιοι εφόσον περάσουν λίγα ακόμη 24ωρα. Αυτή τη στιγμή η σεισμικότητα έχει περιοριστεί και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».

Από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς εξήγησε ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθαν οι δυο σεισμικές δονήσεις των 4,5 Ρίχτερ είναι ένα σχετικά μικρό ρήγμα το οποίο δεν έχει δώσει ισχυρές δονήσεις στο παρελθόν. «Μιλάμε για ένα ρήγμα που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βασιλικά και έχει διεύθυνση βορειοδυτική νοτιοανατολική. Αυτό είναι ένα μικρό ρήγμα δεν έχει μήκος πάνω από 6 χιλιόμετρα και έχει οριζόντια κινηματική δηλαδή η ολίσθηση γίνεται κατά μήκος του ρήγματος αυτού εφαπτομενικά. Δεν παρατηρείται μετατόπιση επικέντρων και το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει μεγάλη δράση στο παρελθόν. Επειδή έχουν γίνει δυο σεισμοί με το ίδιο μέγεθος στον ίδιο εστιακό χώρο 4,5 Ρίχτερ πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί χωρίς να υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον Α.Γκανά η περιοχή δεν έχει ιστορικό με σεισμούς πάνω από 5 Ρίχτερ ενώ την τελευταία 20ετία έχουν γίνει τρεις δυνατοί σεισμοί κάτω από 5 Ρίχτερ. «Η περιοχή αυτή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό δηλαδή 6 Ρίχτερ», εξηγεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.