
Με αφορμή τον ισχυρό σεισμό των 7,4 Ρίχτερ στην Κολομβία, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπενθυμίζει μια αντίστοιχης έντασης δόνηση που είχε σημειωθεί στην Ελλάδα πριν από έναν αιώνα.
Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουνίου 1926, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 και εστιακού βάθους περίπου 115 χιλιομέτρων σημειώθηκε με επίκεντρο στα βορειοδυτικά της Ρόδου, σύμφωνα με τη μελέτη των Ambraseys & Adams (1998).
Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στη Ρόδο, την Κρήτη και τη νοτιοδυτική Τουρκία, ενώ έγινε αισθητός μέχρι την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Όπως εξηγεί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, παρά το παρόμοιο μέγεθος και εστιακό βάθος, οι επιπτώσεις του σεισμού του 1926 ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που καταγράφονται σήμερα στην Κολομβία.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο σεισμός του 1926 ήταν υποθαλάσσιος, αλλά και οι διαφορετικές συνθήκες του δομημένου περιβάλλοντος.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο μέλλον θα συμβούν παρόμοιοι σεισμοί, οπότε η κατάλληλη προετοιμασία θα αποτελέσει την καλύτερη άμυνα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.
Στην ανάρτησή του ο κ. Παπαδόπουλος παραθέτει επίσης ιστορικά στοιχεία για τον σεισμό του 1926, μεταξύ των οποίων καταγραφή της δόνησης από σεισμογράφο στη Ζυρίχη, αλλά και χάρτη με τις περιοχές όπου έγινε αισθητός.
Μάχη με τον χρόνο στην Κολομβία
Στο μεταξύ, στην Κολομβία τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις δραματικές προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.
Ο σεισμός έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 250 ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, ενώ μεγάλος αριθμός κτιρίων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχει καταρρεύσει.
Διασώστες σκάβουν μέσα σε τεράστιους όγκους τσιμέντου και μπάζων, αναζητώντας εγκλωβισμένους, την ώρα που συγγενείς αγνοουμένων παραμένουν κοντά στα κατεστραμμένα κτίρια περιμένοντας οποιοδήποτε σημάδι ζωής.
Κατοικίες, πολυκατοικίες, σχολεία και κέντρα υγείας έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, με τις Αρχές να δίνουν πλέον μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εντοπιστούν όσοι μπορεί να παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.