ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο στο Αιγίνιο Πιερίας – Εμφανίστηκε υδροσίφωνας (φώτο)

Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα

Σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο στο Αιγίνιο Πιερίας – Εμφανίστηκε υδροσίφωνας (φώτο)

Κάτοικος στο Αιγίνιο Πιερίας σήμερα Πέμπτη 10 Αυγούστου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη κακοκαιρία, κατέγραψε ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, καθώς εμφανίστηκε υδροσίφωνας.

Τη φωτογραφία δημοσίευσε το meteo, δείχνοντας την απότομη αλλαγή του καιρού καθώς από την ακραία ζέστη, βλέπουμε πλέον σπάνια φαινόμενα.

Τι είναι ο υδροσίφωνας

Οι υδροσίφωνες είναι ένα φυσικό φαινόμενο που αφήνει πίσω του τρομερές ζημιές και το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο αλμυρό νερό αφού πολλοί έχουν δημιουργηθεί σε λίμνες και ποτάμια συμπεριλαμβανομένων των Μεγάλων Λιμνών και του Ποταμού St. Lawrence River.

Παρότι οι υδροσίφωνες εντοπίζονται περισσότερο σε τροπικές περιοχές αλλά και σε εύκρατες περιοχές αναλόγως την εποχή (κυρίως στην δυτική ακτή της Ευρώπης, καθώς και τα βρετανικά νησιά) τελευταία το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στη χώρα μας.

Ως υδροσίφωνας (στα αγγλικά ο όρος συναντάται ως Waterspout) ορίζεται η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με το έδαφος και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της.

Αυτή η στροβιλιζόμενη αέρα δίνη όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος (στα αγγλικά ο όρος συναντάται ως Tornado).

Ο πρώτος που ασχολήθηκε με την έρευνα των σιφώνων στην Ευρώπη ήταν ο πατέρας της τεκτονικής των πλακών Alfred Wegener. Οι υδροσίφωνες είναι ασθενέστεροι από τους σίφωνες ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή.

Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα ενώ η διάρκεια ζωής τους σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πολύ ισχυροί υδροσίφωνες είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.