ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Στις Βούβες της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα του κόσμου (φώτο)

Το δέντρο είναι τουλάχιστον 3.000 ετών

Στις Βούβες της Κρήτης βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα του κόσμου (φώτο)

Στα Χανιά της Κρήτης και συγκεκριμένα στο χωριό Άνω Βούβες, βρίσκεται ίσως η πιο διάσημη ελιά του κόσμου, που θεωρείται ότι είναι η αρχαιότερη.

Η ακριβής ηλικία του ελαιόδεντρου δεν μπορεί να προσδιοριστεί αλλά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπολόγισαν ότι είναι περίπου 4.000 ετών.

Επιπλέον,  η ανάλυση δακτυλίων δέντρου έδειξε ότι το δέντρο είναι τουλάχιστον 2.000 ετών.

Σε κάθε περίπτωση – και μόνο από τον μέσο όρο – η ελιά των Βούβων είναι τουλάχιστον 3.000 ετών.

Ο κορμός έχει περίμετρο 12,5 μέτρα και διάμετρο 4,6 μέτρα και το δέντρο παράγει ελιές ακόμα και σήμερα.

Το 1997, η ελιά των Βούβων ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης ενώ κλαδιά από το δέντρο χρησιμοποιήθηκαν για τα στεφάνια των νικητών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.