Το φαινόμενο La Niña τηρεί «ασυνήθιστα πεισματική στάση»

Μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Το φαινόμενο La Niña τηρεί «ασυνήθιστα πεισματική στάση»

Είναι η πρώτη φορά κατά τον 21ο αιώνα που το φαινόμενο διαρκεί επί τρεις διαδοχικούς χειμώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο και τρία καλοκαίρια στο Νότιο.

Το La Niña -το κλιματικό φαινόμενο ευθύνεται μεταξύ άλλων για την επιδείνωση της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής.

Οι υπολογισμοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας δείχνουν ότι «υπάρχουν 75% πιθανότητες το φαινόμενο La Niña να παραμείνει κατά την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου 2022/2023 και 60% πιθανότητες να συνεχισθεί και κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου», προειδοποιεί ο οργανισμός σε σημερινή του ανακοίνωση.

Σφοδρότερες και περισσότερο μακροχρόνιες βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων στην Νοτιοανατολική Ασία συνδέονται με το φαινόμενο La Niña, και κυρίως στο Πακιστάν που γνώρισε καταστροφικές πλημμύρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Είναι η πρώτη φορά κατά τον 21ο αιώνα, και μόνο η τρίτη φορά από το 1950, που το φαινόμενο La Niña διαρκεί επί τρεις διαδοχικούς χειμώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο και για τρία διαδοχικά καλοκαίρια στο Νότιο Ημισφαίριο, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση Info-Niño/Niña που δημοσιεύεται από τον Οργανισμό.

Ο ΠΟΜ εκτιμά ότι υπάρχουν 55% πιθανότητες ο κόσμος να γνωρίσει μία περίοδο χωρίς το φαινόμενο La Niña ή το αντίθετό του το El Niño κατά την διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου-Απριλίου 2023. Μία εκτίμηση που ανεβαίνει στο 70% για τους μήνες από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.

Το φαινόμενο La Niña προκαλεί, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ψύξη μέρους των υδάτων στην επιφάνεια του Ειρηνικού, επηρεάζοντας την κύκλο των βροχοπτώσεων και το κλίμα σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Η τροπική ζώνη του Ειρηνικού βρίσκεται υπό την επιρροή του La Niña, με βραχείες διακοπές, από τον Σεπτέμβριο του 2020 «αλλά αυτό δεν είχε παρά περιορισμένα αποτελέσματα στην ψύξη των θερμοκρασιών παγκοσμίως» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας, που προειδοποιεί ασταμάτητα για τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, καθώς και η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, έχουν επιταχυνθεί» τονίζει.

Σύμφωνα με την προσωρινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος 2022, οι κύκλοι των βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές φέτος φέρουν την σφραγίδα του La Niña.

Στην Παταγονία της Νότιας Αμερικής και στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής, καθώς και στην Ανατολική Αφρική, οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίσθηκαν από περισσότερη ξηρασία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Μεσημβρινή Αφρική, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής και στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίσθηκαν από περισσότερη υγρασία.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.