
Κι όμως, η φυσική μοιάζει να «παραβιάζεται» στο φράγμα Χούβερ, στο Μπλακ Κάνιον του ποταμού Κολοράντο, στα σύνορα Νεβάδας και Αριζόνας, στις ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι μπορεί να διαχειριστεί περίπου 1,1 εκατομμύρια λίτρα νερού το δευτερόλεπτο, αν προσπαθήσετε να ρίξετε λίγο νερό από το δικό σας μπουκάλι, δεν θα δείτε να «πέφτει». Η εξήγηση κρύβεται στους ισχυρούς ανέμους που ανεβαίνουν κατά μήκος του τοίχου του φράγματος, ωθώντας τις σταγόνες νερού προς τα πάνω.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
@rarity_eddie They said it couldn’t be done. So we did it. What else should I try? #hooverdam #waitforit #whatishappening #oddlysatisfyingvideo #traveltok ♬ Doin What I Want – Natalie Nunn
Ο συγκεκριμένος φαινομενικά «μαγικός» τρόπος που λειτουργεί το νερό είναι μοναδικός για το φράγμα Χούβερ και δεν αναπαράγεται εύκολα σε άλλες μεγάλες τεχνητές κατασκευές.
@the_pixelgenix Why Water Defies Gravity at Hoover Dam Water at Hoover Dam only appears to defy gravity because of a powerful updraft. Strong winds move through the canyon and hit the dam’s curved wall, forcing the air upward. This rising air is strong enough to lift tiny water droplets, making it look like the water is flowing upward instead of falling down. #shorts #interesting #science #unique #education ♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose
@mitsakos1988 #fynnyvideo #trol #fynny #lol #fyp #travel #hoverdam #dam #nevada #arizona #usa #foryoupage #foryou #viral #viraltiktok #foryourpage #hoverdam #magic #fenomen ♬ πρωτότυπος ήχος – mitsakos
Το φράγμα Χούβερ βρίσκεται πάνω από το Μπλακ Κάνιον, το οποίο, με τα ψηλά του τοιχώματα, δημιουργεί ένα είδος «χωνιού ανέμου» τις ημέρες με ισχυρούς ανέμους. Ο αέρας στην κοιλάδα μπορεί να φτάσει τα 80 χιλιόμετρα την ώρα και όταν χτυπά τον τοίχο του φράγματος, αναγκάζεται να κινηθεί προς τα πάνω. Καθώς ο αέρας ανεβαίνει κατά μήκος της πρόσοψης, ψύχεται από το νερό στην κορυφή, δημιουργώντας ένα ισχυρό ανοδικό ρεύμα —γνωστό και ως ανύψωση κορυφογραμμής ή πλαγιάς— που μπορεί να κάνει μικρές ποσότητες νερού να μοιάζουν σαν να αιωρούνται.
Σε ημέρες με λίγο πιο ήπιους ανέμους, υπήρξαν αρκετοί που κατάφεραν να «νικήσουν» προσωρινά το φαινόμενο και να δουν το νερό να ρέει κανονικά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.