ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το πουλί χωρίς φτερά που πλέον δεν απειλείται με εξαφάνιση – Είναι το εθνικό πουλί της Νέας Ζηλανδίας

Οι προσπάθειες ετών, έπιασαν τόπο

Το πουλί χωρίς φτερά που πλέον δεν απειλείται με εξαφάνιση – Είναι το εθνικό πουλί της Νέας Ζηλανδίας

Η Νέα Ζηλανδία φιλοξενεί στα εδάφη της ένα ζώο που έχει ανακηρυχθεί ως «εθνικό πουλί». Έχει την ονομασία ενός φρούτου αφού ονομάζεται kiwi (που στα αγγλικά σημαίνει και ακτινίδιο)και έχει ένα πολύ ξεχωριστό χαρακτηριστικό: δεν έχει φτερά.

Για πολλά χρόνια, τα kiwi απειλούνταν με εξαφάνιση. Αλλά ο πληθυσμός τους έπαψε να μειώνεται, αλλά χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και εθελοντών, οι αριθμοί του συνεχώς ανεβαίνουν.

Πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πλέον τα kiwi δεν απειλούνται με εξαφάνιση αφού ο πληθυσμός τους έχει φτάσει αισίως τις 20 χιλιάδες. Μετά από αυτές τις προσπάθειες λοιπόν, τα kiwi που ανήκαν στην κατηγορία «σε κίνδυνο – μείωση πληθυσμού», βρίσκεται πλέον σε εκείνου του «δεν απειλείται».

Η αλλαγή αυτή της κατάστασης επετεύχθη με τη συνεχιζόμενη παρέμβαση για τη διατήρηση του είδους όπως ανέφερε και ο επικεφαλής σύμβουλος επιστημών του υπουργείου, Hugh Robertson. «Έχουμε μάχες να δώσουμε ακόμα, αλλά τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά», με τον Robertson να έχει αφιερώσει τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του για αυτόν τον σκοπό.

Πριν τις προσπάθειες για διατήρηση του είδους, ο πληθυσμός συνεχώς μειωνόταν, ενώ κανείς δεν μπορούσε να πει ακριβώς τι προκαλούσε αυτή την πτώση στους αριθμούς. Τα kiwi δεν μπορούν να πετάξουν και ένα μικρόσωμο πουλί που παραμένει στο έδαφος, δεν έχει τις ιδανικές συνθήκες για επιβίωση, ειδικά όταν υπάρχουν τριγύρω θηρευτές όπως οι αρουραίοι, τα κουνάβια και οι ερμίνες, που επιτίθενται συχνά πυκνά στις φωλιές τους.

Επίσης, τα kiwi ήταν και ένας εύκολος στόχος για τους σκύλους. Σε ένα περιστατικό τη δεκαετία του 1980, ένας σκύλος που είχε εκπαιδευτεί για να κυνηγά αγριογούρουνα λέγεται πως είχε σκοτώσει συνολικά 500 kiwi στο δάσος του Waitangi μέσα σε δυο μήνες.

Αν τα kiwi δεν έχουν βοήθεια, έχουν μόλις 5% πιθανότητα να επιβιώσουν μέχρι να ενηλικιωθούν στη φύση. Αλλά με τις προσπάθειες οργανώσεων, οι οποίες έπαιρναν τα αυγά από φωλιές και τα μεγάλωναν σε καθεστώς προστασίας πριν τα αφήσουν ελεύθερα, οι πιθανότητες επιβίωσης ανέβηκαν στο 30% έως και στο 50%.

Και οι προσπάθειες για τη διάσωση του kiwi είχαν επιπτώσεις και σε πολλά άλλα πουλιά, αφού η μείωση του αριθμού των αρπακτικών βοήθησε και άλλα είδη να ευδοκιμήσουν, δήλωσε ο Robertson.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αριθμός των επαπειλούμενων ειδών έπεσε από 25 το 2012, σε 18 το 2021. Ωστόσο τα νέα δεν είναι μόνο καλά. Γιατί ένα άλλο πουλί της Νέας Ζηλανδίας, το Tern/Tara Iti, έχει πληθυσμό μόλις 30, ενώ δυο άλλα είδη μάλλον έχουν εξαφανιστεί. Οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστεί για όσα είδη βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.