ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σοβαρεύουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του καιρού – «Βροχή» τα μηνύματα από το 112

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σοβαρεύουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του καιρού – «Βροχή» τα μηνύματα από το 112

Για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην ανατολική και βόρεια Αττική το επόμενο 48ωρο προειδοποιεί το 112 με μήνυμα που εστάλη το απόγευμα της Κυριακής.

Αποφύγετε τις ασκοπες μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών αναφέρει η Πολιτική Προστασία.

Η Εύβοια δοκιμάζεται από την κακοκαιρία Ελπίδα και η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα μέσω του 112 στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις…

Σε αρκετά χωριά της κεντρικής και της νότιας Εύβοιας το κύμα της κακοκαιρίας κάνει αισθητή την παρουσία του. Πρόκειται κυρίως για ορεινά χωριά όπου το χιόνι τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει τους 10-20 πόντους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εκεί αναμένεται να εξελιχθεί φαινόμενο τις επόμενες ημέρες.

Σε χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αλλά και σε χωριά του Δήμου Καρύστου τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και μάλιστα χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες, ενώ τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας καταβάλουν προσπάθεια για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους από την πλευρά του Αιγαίου, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία εκτός από τους Δήμους Καρύστου, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου σχετικές αποφάσεις εξέδωσαν και οι Δήμοι Λίμνης- Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Χαλκιδέων σύμφωνα με τις οποίες θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αύριο Δευτέρα και την Τρίτη.

Επίσης με απόφαση της και η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα αναστέλλει τη λειτουργία στους παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές υποδομές του δήμου, ενώ αναμένονται αποφάσεις και από τους υπόλοιπους δημάρχους.

Μέσω SMS ενημέρωσε λίγο πριν τις 18.00 η Πολιτική Προστασία τους κατοίκους της Εύβοιας, προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή το επόμενο 48ωρο, ενώ ζητείται να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούνται οι οδηγίες των Αρχών.

Σε νεώτερη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και ειδικότερα είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες: στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας. Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας.

Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων. Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Καρύστου, από την 44,5η χ/θ (Πόρτο Λάφια) έως την 57η χ/θ (Διασταύρωση Μαρμαρίου). Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Στύρων, από Μεσοχώρια έως Στύρα (Παλαιό οδικό δίκτυο).

Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά – Παπάδων (μέσω Κοκκινομηλίας).

Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά – Ροβιές. Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ. Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου – Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ. Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Μάλιστα, το απόγευμα της Κυριακής εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα του 112 σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Βοιωτία, προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο.

Κρήτη – Σοβαρά προβλήματα

Στα λευκά έχει ντυθεί όλη η Κρήτη από την έντονη χαλαζόπτωση που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ελπίς».

Με δυσκολία και ιδιαίτερη προσοχή γίνεται η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Κνωσού αφού η πυκνή χαλαζόπτωση δυσχεραίνει την κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι είναι ανάγκη η πρόσβαση προς το Βενιζέλειο να παραμείνει ελεύθερη καθώς το νοσοκομείο εφημερεύει μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Έτσι τεχνικά κλιμάκια του δήμου Ηρακλείου βρίσκονται συνεχώς επί ποδός ρίχνοντας αλάτι και καθαρίζοντας το οδόστρωμα στους κεντρικούς άξονες της πόλης αλλά ιδιαίτερα στη λεωφόρο Κνωσού που οδηγεί στο νοσοκομείο.

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Ελπίς» βρίσκεται η Κρήτη με τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου να προσπαθούν με κάθε τρόπο να ζεσταθούν μέσα στο κοντέινερ, ενώ το χιόνι πέφτει με ένταση από το πρωί.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο χιονισμένο Αρκαλοχώρι και ευρύτερα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, κατέστησαν προβληματική την θέρμανση με τα κλιματιστικά στους οικίσκους στους οποίους ζουν οι σεισμόπληκτοι.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Μάρκος Κοκολάκης από το πρωί έχει επιχειρηθεί να βρεθούν σόμπες και αερόθερμα, ενώ μέχρι στιγμής το πρόβλημα εντοπίζεται σε 35 οικίσκους.

«Καταφέραμε να βρούμε κάποιες θερμάστρες που ήταν σε αποθήκες του δήμου για να λυθεί το πρόβλημα σε κάποιους οικίσκους. Αυτή τη στιγμή όμως σε δέκα οικίσκους στο Αρκαλοχώρι, σε δέκα ακόμη στο Σαμπάνια, σε οκτώ στη Βόνη και σε επτά οικίσκους στο Χουμερι, οι άνθρωποι δεν έχουν θέρμανση και αυτό είναι πρόβλημα γιατί σε αυτές τις περιοχές η θερμοκρασία είναι στο μηδέν και το βράδυ θα πέσει περισσότερο» είπε ο K. Κοκολάκης που έκανε έκκληση σε όποιον μπορεί να διαθέσει κάποιο θερμαντικό μέσο, «προκειμένου οι άνθρωποι που αυτή την ώρα δυσκολεύονται, να έχουν τουλάχιστον ένα ζεστό περιβάλλον για να περάσουν αυτές τις δύσκολες ημέρες».

Όπως ανέφερε ο K. Κοκολάκης δεν υπάρχει πρόβλημα με το ρεύμα, αλλά με τα κλιματιστικά που λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να ζεστάνουν τους οικίσκους.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ έπληξε το Αρκαλοχώρι με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και δεκάδες να μείνουν χωρίς σπίτι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης Ηρακλείου στο Facebook, οι κάτοικοι πασχίζουν να ζεσταθούν μέσα στα κοντέινερ, καθώς τα κλιματιστικά δεν λειτουργούν λόγω παγωνιάς. Η ομάδα κάνει έκκληση για σόμπες.

Χρήσιμες οδηγίες για τη μετακίνηση πολιτών

Οι ειδικοί συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων για τα επόμενα δύο 24ώρα τουλάχιστον και εάν είναι απαραίτητο κάποιος να μετακινηθεί οπωσδήποτε να καλεί αφενός την Αστυνομία ώστε να ενημερώνεται ποιοι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί και αφετέρου να κάνει χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Η κακοκαιρία «Ελπίς» πολιορκεί την χώρα με σφοδρές χιονοπτώσεις με την Νέα Οδό να ενημερώνει τους οδηγούς για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να τους δίνει μια σειρά από οδηγίες.

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και το σύνολο των ανθρώπων και του μηχανισμού μας, βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα. Ωστόσο, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων, συνίσταται η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Για τους οδηγούς που θα πρέπει να ταξιδέψουν, συνιστούμε για λόγους ασφαλείας:
• Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στο 22950 26900.

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

• Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.

• Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Σχετικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων υπενθυμίζουμε ότι:
• Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

• Η ταχύτητά μας με χρήση αλυσίδων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.

• Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Υπενθυμίζουμε ότι χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ αναλυτικές συμβουλές οδικής ασφάλειας, είναι στη διάθεσή σας και εδώ. Πληροφορίες για τους Χώρους Προσωρινής Στάθμευσης και τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στους αυτοκινητοδρόμους που λειτουργούμε συντηρούμε και διαχειριζόμαστε.

Κλείνοντας παρακαλούμε όλους τους οδηγούς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις της Τροχαίας που είναι και η καθ ‘ υλην αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, η κακοκαιρία «Ελπίς» δεν έχει δείξει ακόμη «τα δόντια της» καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν πως τα έντονα φαινόμενα θα εμφανιστούν σε Εύβοια και Αττική από το βράδυ της Δευτέρας και θα συνεχιστούν μέχρι και το πρωί της Τρίτης.

Tο τοπίο σε Σύρο, Τήνο, Νάξο, Αμοργό και Μύκονο είναι κατάλευκο με τα λευκά σπιτάκια να ξεχωρίζουν μετά βίας από το χιονισμένο τοπίο.

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες που δημοσιεύουν τα τοπικά μέσα των νησιών του Αιγαίου, καθώς το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε όμορφα, ασυνήθιστα τοπία.

Φαίνεται πως η κακοκαιρία «Ελπίδα» ξεκίνησε την επέλαση της με εκπλήξεις, καθώς εκτός από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επισκέφτηκε και τα πανέμορφα νησιά των Κυκλάδων.

Πλέον το τοπίο σε Σύρο, Τήνο, Νάξο, Αμοργό και Μύκονο είναι κατάλευκο με τα λευκά σπιτάκια να ξεχωρίζουν μετά βίας από το χιονισμένο τοπίο.

Στη Νάξο το πρώτο χιόνι έπεσε χθες γύρω στις 7 το απόγευμα στην Απείρανθο, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Σήμερα το πρωί, μάλιστα, ένα λευκό πέπλο είχε καλύψει τα πάντα.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με ανακοίνωση ζητάει από τους δημότες να είναι προσεκτικοί, ενώ αποφάσισε και την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των Δημοτικών Παιδικών σταθμών τη Δευτέρα και την Τρίτη λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών και της χιονόπτωσης.

Χιονισμένη είναι και η Σύρος, καθώς το πρωί της Κυριακής η χιονόπτωση εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νησιού και αναμένεται να το στρώσει για τα καλά. Χιόνι έχει πέσει και σε πιο πεδινά σημεία, ακόμη και στην Ερμούπολη, ενώ το φαινόμενο θα γίνει πιο έντονο κατά τη διάρκεια της Κυριακής.

Μέχρι στιγμής, προβλήματα παρουσιάζονται μόνο στην περιοχή της Απάνω Μεριάς με κάποιους δρόμους να έχουν κλείσει λόγω έντονης χιονόπτωσης. Συνίσταται, οι μετακινήσεις στο νησί να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο δρόμος για την Απάνω Μεριά, είναι αποκλεισμένος και θα χρειαστούν ειδικά μηχανήματα προκειμένου να τον καθαρίσουν.

Χιόνι και στη Μύκονο

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει στρώσει για τα καλά το χιόνι και στην Μύκονο, χαρίζοντας εντυπωσιακές και σπάνιες εικόνες.

Οι εικόνες με το στρωμένο χιόνι σε συνδυασμό με τα όμορφα τοπία της Μυκόνου δημιούργησαν ένα παραμυθένιο σκηνικό που οι κάτοικοι είχαν αρκετό καιρό να αντικρίσουν!

Η Αμοργός όπως δεν την έχουμε ξαναδεί

Η «ΕΛΠΙΔΑ» επισκέφθηκε και το όμορφο νησί της Αμοργού και το νησί με το απέραντο γαλάζιο….έγινε λευκό!

Το οδικό δίκτυο της Χώρας και τα πολυάριθμα καλντερίμια, σπίτια και εκκλησίες ντύθηκαν στα λευκά, δημιουργώντας ένα πανέμορφο λευκό τοπίο που οι κάτοικοι και τα μικρά παιδιά έδειξαν να το απολαμβάνουν και με το παραπάνω!

Κατάλευκη και η Τήνος

Η κακοκαιρία Ελπίς χτύπησε και την Τήνο με σχεδόν όλο το νησί να ντύνεται στα λευκά.

Σε δημοσίευμά του έχει αναρτήσει και φωτογραφίες από τα χωριά Σκαλάδο, Κέχρο, Φαλατάδο, Κτικάδο, Δυο Χωριά,όσο και από περιοχές της Π.Ε. Τήνου.

Χιονισμένη η Κάρπαθος

Η Κάρπαθος άρχισε να ντύνεται στα λευκά από νωρίς το πρωί, με τα χιόνια να σκεπάζουν σταδιακά όλο και μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από νωρίς το πρωί στις ορεινές περιοχές του νησιού της Καρπάθου. Ήδη στα λευκά έχει ντυθεί η κοινότητα Ολύμπου και η ευρύτερη περιοχή της Βορείας Καρπάθου.

Αναμένεται ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο του νησιού. Δείτε στο επόμενο βίντεο εικόνες και αντιδράσεις κατοίκων του νησιού.

Η Σέριφος στο επίκεντρο μετά το απρόβλεπτο ταξίδι πλοίου εν μέσω κακοκαιρίας. Ο καπετάνιος πήρε την κατάσταση στα χέρια του και όλα κύλησαν ομαλά…

Η Σέριφος παρακολούθησε το ταξίδι του επίμαχου πλοίου, με τον καπετάνιο να καλείται να πάρει αποφάσεις για να ολοκληρωθεί το ταξίδι με ασφάλεια. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στο Αιγαίο, δεν επέτρεπαν να συνεχιστεί η πορεία. Έτσι ο ίδιος έστριψε και η αποβίβαση έγινε για πρώτη φορά σε ένα κόλπο του νησιού.

Πιο αναλυτικά, αναστάτωση προκλήθηκε χθες το απόγευμα (22-01-2022) όταν κάτοικοι της Σερίφου, είδαν ενα πλοίο να φτάνει σε αμμουδιά. Πιο συγκεκριμένα, το ανοιχτού τύπου φέρι-μπόουτ «Μελίνα ΙΙ» εθεάθη απο κατοίκους, μέσα στον ορμο του Μαλλιάδικου στη Σέριφο.

Τελικά μετά απο επικοινωνία του cyclades24.gr με το Λιμενικό σώμα μας ενημέρωσαν οτι το πλοίο, μπήκε στο συγκεκριμένο όρμο, λόγω των καιρικών συνθηκών, βάζοντας τέλος στο συναγερμό…

Χιόνια στη Σαντορίνη βλέπουν σπάνια και έτσι κάποιοι θα θυμούνται για καιρό τη σημερινή ημέρα. Η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει ένα πανέμορφο σκηνικό στο νησί…

Το κύμα κακοκαιρίας απλώθηκε στις Κυκλάδες και η Σαντορίνη δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Τα χιόνια στο νησί άρχισαν να πέφτουν νωρίς το πρωί και λόγω θερμοκρασίας διατηρήθηκαν, με μικρούς και μεγάλους να σπεύδουν για φωτογραφίες.

Το έστρωσε τελικά και στη Σαντορίνη παρά το γεγονός οτι κατά τη διάρκεια της νύχτας προηγήθηκε βροχή. Η πτώση της θερμοκρασίας βοήθησε ώστε τα χιόνια που άρχισαν να πέφτουν από νωρίς το πρωί να διατηρηθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεδομένου οτι το φαινόμενο δεν είναι συχνό στο νησί, πολλοί είναι οι κάτοικοι που έσπευσαν όχι βέβαια να παίξουν χιονοπόλεμο, αλλά να το φωτογραφήσουν. Σχετικά με την πρόγνωση του καιρού, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές ενω αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που προβληματίζει έντονα της Αρχές ως προς τη λειτουργεία των σχολείων όλων των βαθμίδων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.