ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το 2019 κρατάει τα «ηνία» στην κακοκαιρία – 32 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα

Το 2019 κρατάει τα «ηνία» στην κακοκαιρία – 32 νεκροί από ακραία καιρικά φαινόμενα

Το 2019 τα καταγεγραμμένα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα ήταν περίπου 40% πάνω από τον μέσο όρο της 20ετίας, δηλαδή από το 2000 έως το 2019.

Σύμφωνα με τη βάση έντονων καιρικών γεγονότων του meteo.gr και την ανάλυση των ερευνητών Κώστα Λαγουβάρδου και Κατερίνας Παπαγιαννάκη, το 2019 ήταν ένα έτος με ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν μάλιστα και ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό θυμάτων και σημαντικές καταστροφές.

Αναλυτικά:

  • Καταγράφηκαν 33 έντονα καιρικά γεγονότα, από τα οποία τα 15 είχαν πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
  • Τα 13 από αυτά τα 33 γεγονότα αφορούσαν κακοκαιρίες που είχαν και ονόματα.
  • Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Αττική (14 φορές), τα Δωδεκάνησα (8), τα Χανιά (7) και η Χαλκιδική (6).
  • Τη ζωή τους από τα φαίνεται πως έχασαν 32 άνθρωποι. Οι 11 εξαιτίας ισχυρών ανέμων (7 στη Χαλκιδική, 3 στην Αιτωλοακαρνανία και ένας στα Δωδεκάνησα), 9 από πλημμύρες (τρεις στην Αττική-Κερατέα, 4 στο Ηράκλειο-Μεσσαρά, ένας στη Ρόδο, ένας στα Χανιά) και 8 από χαμηλές θερμοκρασίες (εκ των οποίων 6 πρόσφυγες στον Έβρο).
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης:

  • Από τα 32 θύματα, τα 4 ήταν πτώση κεραυνού (Ηλεία, Μαγνησία, Μεσσηνία, Κορινθία). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από κεραυνό μέσα σε ένα έτος από το 2001, οπότε καταγράφονται συστηματικά θύματα από κεραυνούς.
  • Τα κυριότερα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν ήταν οι ισχυρές βροχές και οι πλημμύρες (65% των συνολικών φαινομένων), οι χιονοπτώσεις (12%) και οι ανεμοστρόβιλοι και ανεμοθύελλες (10%).
  • Τα περισσότερα σημειώθηκαν φθινόπωρο και χειμώνα, κυρίως τον Ιανουάριο (21%) και τον Νοέμβριο (18%).
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.