Προβλέψεις επιστήμονα: Έτσι θα είναι ο καιρός μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στην Ελλάδα – Ζέστη και βροχές

Προβλέψεις επιστήμονα: Έτσι θα είναι ο καιρός μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στην Ελλάδα – Ζέστη και βροχές

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου, η εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, οφείλονται στην αστάθεια της ατμόσφαιρας, η οποία είναι έντονη στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Επίσης, όπως σημειώνει, δεν φαίνεται να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την εκδήλωση των συγκεκριμένων φαινομένων, προσθέτοντας ότι αυτές οι αστάθειες είναι συνηθισμένες.

​Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που προβλέπεται να επικρατήσουν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι τα στοιχεία συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα οι τιμές της θερμοκρασίας να είναι υψηλότερες.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής για τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων αναφέρει:

​«Ο βασικός λόγος είναι η αστάθεια της ατμόσφαιρας, η οποία είναι έντονη στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Στη συγκεκριμένη περίοδο, η αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας έχει ως αποτέλεσμα τη θέρμανση της επιφάνειας της Γης και των στρωμάτων της ατμόσφαιρας κοντά σε αυτήν. Τα ανώτερα στρώματα όμως παραμένουν ψυχρότερα».

​Όπως σημειώνει: «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη “βίαιη” άνοδο θερμού και υγρού αέρα προς τα υψηλότερα στρώματα» και εξηγεί:

​«Η έντονη ανοδική κίνηση έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση περιοχών διαφορετικού ηλεκτρικού φορτίου, άρα την εμφάνιση ατμοσφαιρικής ηλεκτρικής δραστηριότητας. Ένα δεύτερο αποτέλεσμα είναι η πρόκληση σημαντικών διαφορών πιέσεων, η οποία προκαλεί έντονους ανέμους. Τρίτο αποτέλεσμα είναι η αιφνίδια ψύξη των υδρατμών, η οποία όταν γίνεται σε μεγάλα ύψη, στα οποία η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν, σχηματίζει χαλαζόκοκκους.»

Κλιματική αλλαγή και εντονα καιρικά φαινόμενα

Απαντώντας στο ερώτημα, για το αν μπορεί να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή στην εκδήλωση αυτών των φαινομένων, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο στοιχείο, το οποίο να συνηγορεί σε κάτι τέτοιο.»

Σχετικά με το γεγονός ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται συνήθως σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ο καθηγητής σημειώνει ότι «αυτό οφείλεται στη γεωμορφολογία των συγκεκριμένων περιοχών, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων ανοδικών κινήσεων».

Όσον αφορά στο αν έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν ανάλογα καιρικά φαινόμενα την ίδια χρονική περίοδο και αν υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθούν στο μέλλον, ο καθηγητής αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτές οι αστάθειες είναι συνηθισμένες και προκαλούνται κάθε χρονιά, με κάποιες διαφοροποιήσεις στην διάρκεια και στην ένταση».

Ο καιρός μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Στο μεταξύ, απαντώντας ο Αθανάσιος Αργυρίου στο ερώτημα για το ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες που προβλέπεται να επικρατήσουν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​«Οι ενδείξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα οι τιμές της θερμοκρασίας, αλλά και του ύψους βροχής, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το φθινόπωρο, να είναι υψηλότερες του κλιματικού μέσου όρου της χρονικής περιόδου 1993 – 2016.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.