Ανυπολόγιστες καταστροφές στην Κρήτη – «Μέσα σε μία μέρα έβρεξε όσο σε ένα χρόνο» (βίντεο)

Ανυπολόγιστες καταστροφές στην Κρήτη – «Μέσα σε μία μέρα έβρεξε όσο σε ένα χρόνο» (βίντεο)

O γνωστός μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας μίλησε για την κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη και στάθηκε ειδικότερα στην ποσότητα της βροχής στα Μάλια, με τις ζημιές που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε Μάλια, Χερσόνησο και Ρέθυμνο να είναι ανυπολόγιστες.

«Πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα νερού. Είναι ουσιαστικά η βροχή ενός έτους που έπεσε στα Μάλια σε λιγότερο από ένα 24ωρο», ανέφερε μιλώντας στο cretapost ο κ. Λέκκας ο οποίος παράλληλα ανέφερε πως εξίσου υψηλά ποσοστά βροχής καταγράφηκαν στα Αγριανά Χερσονήσου (280 χιλιοστά έως και τις 12 το μεσημέρι) και τον Μοχό (200 χιλιοστά).

«Αυτά τα νούμερα βέβαια τώρα θα είναι πολύ υψηλότερα ωστόσο έχουν πέσει οι σταθμοί εξαιτίας προβλημάτων δικτύου που παρουσιάστηκαν στην περιοχή από την κακοκαιρία», επεσήμανε σχετικά ο κ. Λέκκας ενώ εξήγησε και τι σημαίνει όταν λέμε ένα χιλιοστό βροχής: «Το ένα χιλιοστό βροχής είναι ένα κυβικό μέτρο νερού στο στρέμμα. Άρα καταλαβαίνουμε ότι 360 τόνοι νερού σε ένα στρέμμα, όταν τους συγκεντρώσεις μιλάμε για μία τεράστια ποσότητα».

«Αν είχαμε συγκερασμό των δύο κακοκαιριών τότε θα θρηνούσαμε θύματα»

Το ευτυχές γεγονός, για τον κ. Λέκκα, ήταν πως οι δύο κακοκαιρίες (της Παρασκευής και της χθεσινής) δεν συνέπεσαν καθώς τότε θα θρηνούσαμε και θύματα.

«Αν κάνω έναν απολογισμό των δύο κακοκαιριών που έπληξαν την ίδια περίπου περιοχή θα πω ότι ευτυχώς που δεν συνέπεσαν μαζί. Δηλαδή, η κακοκαιρία της Παρασκευής και του Σαββάτου έπληξε τις ορεινές ζώνες τις ίδιας περιοχής (Οροπέδιο Λασιθίου και Καστέλι) ενώ χθες και σήμερα η κακοκαιρία έπληξε τη βόρεια περιοχή του δήμου Χερσονήσου. Αν είχαμε έναν συγκερασμό αυτών των δύο κακοκαιριών, αν δηλαδή είχαμε μία συνύπαρξη ταυτόχρονη των φαινομένων, πραγματικά τα δεινά θα ήταν τεράστια. Εκεί θα θρηνούσαμε και θύματα ενώ θα ήταν εξωφρενικά ασύλληπτο αυτό που θα συνέβαινε. Ευτυχώς μοιράστηκε η κακοκαιρία. Παρασκευή και Σάββατο έριχνε στα ορεινά ενώ οι χαμηλές ζώνες όπως η Χερσόνησο ήταν ένα ψιλόβροχο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και συνέχισε: «Κι αυτό αποδεικνύεται απ’ όσα έγιναν στο Ρέθυμνο όπου τα χαμηλά βαρομετρικά του Μυλοποτάμου ουσιαστικά «έπνιξαν» την κατώτερη ζώνη προς το Πάνορμο που είδαμε εκεί να συγκεντρώνονται τεράστια όγκοι νερού εξαιτίας της απορροής σε μεγάλα υψόμετρα και συγκεντρώθηκαν προς τα κάτω. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και στη Χερσόνησο θα ήταν τα πράγματα πολύ χειρότερα».

Βελτιώνεται από αύριο το μεσημέρι ο καιρός

Η κακοκαιρία δεν έχει ακόμα τελειώσει, σύμφωνα με τον κ.Λέκκα, ο οποίος αναφέρει πως αύριο το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της.

«Η κακοκαιρία δεν τέλειωσε ακόμα. Ευτυχώς, όμως, φαίνεται ότι έχει περάσει στην ύφεση ο καιρός. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι έκανε την ύφεση αυτή ο καιρός και μακάρι να διατηρηθεί σε ήπιες βροχές. Από αύριο θα περάσουμε σε σταδιακή βελτιωμένη κατάσταση του καιρού», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Μεγάλες οι καταστροφές σε ολόκληρο το νησί

Η κατάσταση τραγική καθώς παντού κυριαρχεί το νερό ενώ η περιοχή φαίνεται πως έχει βυθιστεί σε τόνους λάσπης.

Απεγκλωβισμοί

Όπως έγινε γνωστό, οκτώ άνθρωποι, πέντε ενήλικες και τρεις ανήλικοι, έχουν απεγκλωβιστεί από κλιμάκια της Πυροσβεστικής που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καταστάσεις που έχουν προκαλέσει εκ νέου τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο βορειοανατολικό τμήμα του Ηρακλείου, από το πρωί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει σε οκτώ περιπτώσεις, ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε οχήματα ή ακόμη και στα σπίτια τους που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής.

Καρέ- καρέ καταγράφηκε η επιχείρηση διάσωσης μιας γυναίκας στα Μάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα μετέβη σε χωράφι για να πάει στο σπίτι των παιδιών της, αλλά γρήγορα η περιοχή πλημμύρισε και το νερό ανέβηκε σε επικίνδυνο σημείο.

Με προσεκτικές κινήσεις πολίτες βοηθούν τη γυναίκα να διασχίσει τα ορμητικά νερά και να περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη, σε ασφαλές σημείο.

Μεγάλα προβλήματα λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας εντοπίζονται και στις Γούρνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.