ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Ποιος και γιατί δίνει ονόματα στις κακοκαιρίες στην Ελλάδα

Ποιος και γιατί δίνει ονόματα στις κακοκαιρίες στην Ελλάδα

Η «Μήδεια» σάρωσε την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες με τσουχτερό κρύο και χιόνια. Κι ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν προβλήματα στη χώρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται ποιος και γιατί δίνει ονόματα στις μεγάλες κακοκαιρίες.

Η αρχή έγινε με την κακοκαιρία Αριάδνη (05/01/2017 έως 11/01/2017). Ήταν η πρώτη κακοκαιρία που θα αποκτούσε όνομα στην Ελλάδα. «Νονός» της, όπως και εκείνων που θα ακολουθούσαν, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε η διαδικασία της ονοματοδοσίας των κακοκαιριών εκείνων που αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Και φτάσαμε σήμερα στη Μήδεια.

«Από εδώ λοιπόν ξεκίνησε η #Μηδεια όπως και η ονοματοδοσία των κακοκαιριών από το 2017 με την εξίσου αξιομνημόνευτη #Αριαδνη» αναφέρεται σε ένα μήνυμα της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αναρτήθηκε την Τρίτη στο Twitter.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo, «από την αρχή του 2017, αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες αναμένονται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη (05-11/01/2017), διευκρινίζεται όμως ότι οι επόμενες κακοκαιρίες με όνομα δεν θα έχουν απαραίτητα τις δραματικές επιπτώσεις και την εμμονή που είχε η Αριάδνη. Όταν όμως τα προγνωστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι αναμένονται καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα, θα δίνονται ονόματα, με γνώμονα πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν υπερβολές».

Πώς όμως γίνεται η επιλογή των ονομάτων; Εφόσον αποφασισθεί η ονοματοδοσία μιας συγκεκριμένης κακοκαιρίας, ακολουθείται αλφαβητική σειρά, με εναλλαγή ανδρικών και γυναικείων ονομάτων, κατά προτίμηση ονομάτων από τη μυθολογία και την αρχαία ιστορία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, «το να δίνονται ονόματα σε τροπικούς κυκλώνες ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων αυτών στα προειδοποιητικά μηνύματα, επειδή τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς και τους τεχνικούς όρους.

Πολλοί συμφωνούν ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ να τους αναφέρουν, αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και αυξάνει την ετοιμότητα της κοινωνίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.