ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πάντως εμείς τα μανιτάρια τα προτιμούμε «σοτέ» και όχι πυρηνικά!

Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες μέρες: «Έρχεται» η «ψυχρή λίμνη» με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες

Η πρόγνωση του καιρού έως το Σάββατο

Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες μέρες: «Έρχεται» η «ψυχρή λίμνη» με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες

Ραγδαία αναμένεται να είναι η αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες, καθώς μπορεί τώρα να θυμίζει… Ιούλιο ωστόσο σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, λόγω της «ψυχρής λίμνης» το σκηνικό θα αλλάξει.

Το φαινόμενο υποχωρεί την Πέμπτη και στη συνέχεια όπου θα μπει ο βορειοδυτικός άνεμος και πάμε έτσι σε ένα Σαββατοκύριακο όπου κυριότερο χαρακτηριστικό θα είναι η αστάθεια και οι μπόρες.

Μπόρες και καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως στον φυσιολογικό κορμό με τον υδράργυρο να προσεγγίζει πλέον πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Τι είναι η «ψυχρή λίμνη»

Όπως αναφέρει το meteo.gr, ο όρος της «ψυχρής λίμνης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αποκομμένη μάζα ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας, συνήθως σε ύψος 5-6 χλμ πάνω από την επιφάνεια.

Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία ευνοούν τη δημιουργία νεφών και τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας υδρατμών και ενέργειας στην τροπόσφαιρα.

Ειδικότερα, όταν δημιουργείται μία «ψυχρή λίμνη» πάνω από το Ιόνιο, οι αέριες μάζες γύρω της κινούνται αντίθετα των δεικτών του ρολογιού.

Θερμές και υγρές αέριες μάζες κινούνται από τη Μεσόγειο πάνω από την Ελλάδα και ταυτόχρονα τοπικές ροές και μεγάλης κλίμακας ανοδικές κινήσεις ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων.

Όταν μια «ψυχρή λίμνη» εντοπίζεται στο νότιο Ιόνιο, οι πιο ισχυρές καταιγίδες πλήττουν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας.

Η πρόγνωση του καιρού έως το Σάββατο

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 22/5

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα νότια, κατά τόπους πιο πυκνές, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στη Κρήτη.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Σταδιακή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης από τα δυτικά.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και άνοδο στα ανατολικά. Στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τις Κυκλάδες θα φτάσει τους 27 με 29 και τοπικά στα νοτιοδυτικά τους 30 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 32 με 34 και τοπικά τους 35 βαθμούς και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Πέμπτη 23/5

Στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Στα δυτικά, τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και την νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 25 με 28 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Παρασκευή 24/5

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βορειοανατολικά κυρίως ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πρόγνωση για το Σάββατο 25/5

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.