ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τελικά για ποιο λόγο τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους όταν τους μιλάμε;

Τι έδειξε έρευνα

Τελικά για ποιο λόγο τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους όταν τους μιλάμε;

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων, έχουν μια κοινή απορία, τι σημαίνει όταν ο τετράποδος φίλος τους, γέρνει το κεφάλι του.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους τον αξιολάτρευτο λόγο που τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους προς τη μία πλευρά όταν τους μιλάνε.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές στην Ουγγαρία, είπαν ότι η γοητευτική συνήθεια δείχνει ότι το σκυλάκι σας, σας ακούει με προσήλωση.

Σημαίνει ότι, ενώ αυτή η κίνηση μπορεί να εκπέμπει έναν αέρα σύγχυσης, είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι αυξημένης προσοχής.

Η ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων με 40 σκύλους, στους οποίους οι ιδιοκτήτες τους δίδαξαν στα κατοικίδια τους, τα ονόματα νέων παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν την περίπτωση κλίσεων του κεφαλιού όταν οι εκπαιδευτές ζήτησαν προφορικά να τους φέρουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ράτσες σκύλων που είναι καλύτερες στο να μαθαίνουν τα ονόματα των αντικειμένων – όπως τα μπόρντερ κόλεϊ – θα έγερναν περισσότερο το κεφάλι τους.

Αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο, με τους λεγόμενους «χαρισματικούς μαθητές» να γέρνουν το κεφάλι τους το 43% του χρόνου κατά τη διάρκεια της εργασίας. Άλλα σκυλιά έκαναν την κίνηση στο 2% του χρόνου.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand στη Βουδαπέστη, είναι απόδειξη ότι η κλίση του κεφαλιού βοηθά τους σκύλους να ανακαλούν και να κατανοούν πληροφορίες.

Η κλίση του κεφαλιού είναι απλώς μια ιδιορρυθμία συμπεριφοράς που δείχνει ότι είναι προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη φωνή σας ή αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «εξέχοντα ακουστικά ερεθίσματα».

«Συχνά οι ιδιοκτήτες παρατηρούν σκύλους να γέρνουν το κεφάλι τους και ακόμα δεν έχουμε πλήρη κατανόηση της λειτουργίας και των περιστάσεων στις οποίες συμβαίνει αυτή η συμπεριφορά», εξήγησαν οι ερευνητές.

«Αυτή η μελέτη είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση που δείχνει πώς αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να συσχετιστεί με την παρουσία σημαντικών και εμφανών ακουστικών ερεθισμάτων για τον σκύλο».

Είναι επίσης πιθανό η κίνηση να υποδεικνύει ότι το κατοικίδιο ζώο σας, συνδυάζει ένα όνομα με μια οπτική εικόνα στο κεφάλι του.

Ο λόγος που τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση απαιτεί περαιτέρω μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το αν ο σκύλος σας γέρνει το κεφάλι του προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά μπορεί απλώς να εξαρτάται από την προσωπική του προτίμηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Cognition.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.