ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μαγειρεμένο φαγητό για το σκύλο μας; – Του κάνει καλό;

Μαγειρεμένο φαγητό για το σκύλο μας; – Του κάνει καλό;

Η φράση «είμαστε ότι τρώμε», όσο ισχύει για τους ανθρώπους, άλλο τόσο ισχύει και για τα κατοικίδιά μας.

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι κι αυτά χρειάζονται την κατάλληλη τροφή, που θα τους εξασφαλίζει τα θρεπτικά συστατικά τα οποία έχει ανάγκη ο οργανισμός τους.
Αν θέλετε ο μικρός σας φίλος να χαίρει άκρας υγείας, η υψηλής διατροφικής αξίας τροφή είναι «το άλφα και το ωμέγα».

Μάθετε, λοιπόν, από τον κτηνίατρο, Ελευθέριο Γινάργυρο, την αξία της σωστής διατροφής για τον σκύλο και τη γάτα.

O κτηνίατρος Ελευθέριος Γινάργυρος

«Ο ρόλος της σωστής διατροφής στην προσπάθεια διατήρησης της ευζωίας και της υγείας των κατοικιδίων μας σε υψηλά επίπεδα, αν και συχνά παραγνωρίζεται ή «παραγκωνίζεται» λόγω των συνθηκών ή των εκάστοτε τάσεων που επικρατούν στη διατροφή, είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Αρχικά, όταν τα κατοικίδιά μας βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, η σωστή διατροφή είναι το κύριο «όπλο» μας προκειμένου να χτίσουμε έναν υγιή και γερό οργανισμό αργότερα. Γι’ αυτό και το καλύτερο θα ήταν να τα ταΐζουμε σε αυτό το στάδιο της ζωής τους με μια ξηρά τροφή για ζώα της ηλικίας τους, υψηλής διατροφικής αξίας. Να αποφεύγουμε τις κονσέρβες και την υγρή διατροφή σε μεγάλες ποσότητες καθώς, συνήθως, είναι χαμηλής διατροφικής αξίας, κάνουν τα κόπρανα των ζώων μας πιο μαλακά και, τέλος, δεν τα βοηθούν να «τρίβουν» τα δόντια τους. Μια καλή ξηρά τροφή είναι αρκετά πιο προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ζώου μας αυτή την περίοδο οπότε είναι καλό να την προτιμάμε.

Μαγειρεμένο φαγητό

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μαγειρεμένο φαγητό, δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος ώστε να μην ταΐζουμε τα κατοικίδιά μας με μαγειρεμένη τροφή. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί.
Καλό θα ήταν να μαγειρεύουμε χωρίς πολλά μπαχαρικά και αλάτι, ειδικά αν μιλάμε για ζώα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ σε στειρωμένα ζώα είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε ακριβώς την ποσότητα που χρειάζονται ημερησίως, με αποτέλεσμα να έχουμε, συχνά, θέματα βάρους.

Απαραίτητο το κρέας

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι σκύλοι, άλλα και ιδιαίτερα οι γάτες, είναι σαρκοφάγα ζώα. Οπότε, το κρέας πρέπει να συμπεριλαμβάνεται καθημερινά στη διατροφή τους.
Εδώ θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στις γάτες, ιδιαίτερα στις στειρωμένες, καθώς μια τροφή για στειρωμένα ζώα υψηλής διατροφικής αξίας θα τα προστατέψει από αρκετά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Αρχικά θα βοηθήσει να διατηρήσει το ζώο μας τα σωστά επίπεδα βάρους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το βάρος αποτελεί παράγοντα προδιάθεσης σε πολλές ασθένειες της γάτας και είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα σε υπέρβαρες γάτες.

Επιπλέον, μια σωστή τροφή βοηθά στη «θωράκιση» του ουροποιητικού συστήματος και στη διατήρηση του ph του ούρου στα σωστά επίπεδα, έτσι ώστε να αποφύγουμε τον σχηματισμό άμμου ή πέτρας στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά και τις ουρολοιμώξεις.

Τροφή BARF

Όσον αφορά τις τελευταίες τάσεις στη διατροφή, αρχίζοντας με την ωμή τροφή, δεν υπάρχουν ακόμα έρευνες που να αποδεικνύουν την υπεροχή της, σε σχέση με τις υπόλοιπες δίαιτες. Υπάρχουν, όμως, αρκετές ανησυχίες, ιδιαίτερα των κτηνιάτρων που ασχολούνται με τη διατροφή, για τη συσχέτισή της με τη μεταφορά ιδιαίτερα επικίνδυνων παρασίτων στα ζώα μας.

Διατροφή Vegan

Τέλος, όσον αναφορά τη vegan διατροφή, είναι λάθος να ακολουθείται από σαρκοφάγα ζώα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ιδιαίτερα από τις γάτες.

Μια τελευταία συμβουλή σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφή: καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις συχνές και απότομες αλλαγές τροφής στα ζώα μας, καθώς πολύ συχνά προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμπερασματικά, καλό θα ήταν να μην παραβλέπουμε την αξία της σωστής διατροφής των κατοικιδίων μας, έστω κι αν το κόστος της είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε υπολογίσει. Δείτε το σαν μελλοντική επένδυση στην υγεία του ζώου σας και σκεφτείτε ότι, πιθανότατα, θα σας γλυτώσει από ιατρικά έξοδα αλλά και από πολύ κόπο στο μέλλον».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.