ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κορωνοϊός: Μπορούν τα ζώα να μεταδώσουν τον ιό;

Κορωνοϊός: Μπορούν τα ζώα να μεταδώσουν τον ιό;

Τους τελευταίους μήνες η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό, όπου και επίσημα αποτελεί πανδημία. Το σύνολο των χωρών προσπαθούν με έκτακτα μέτρα να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, ενώ ταυτόχρονα η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα με στόχο την πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία.

Τι γίνεται όμως με τα ζώα; Μπορούν τα ζώα να μεταδώσουν τον ιό; – Μπορεί ο άνθρωπος να μεταδώσει τον ιό σε ζώο;

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν και σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο:

Στο ερώτημα αν τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό. Οι κορωνοϊοί (Coronavirus) παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων. Κανένας από αυτούς δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Στον άνθρωπο την τελευταία εικοσαετία εμφανίστηκαν κορωνοϊοί όπως ο SARS και φυσικά, ο κορονοϊός SARS-COV-2. Αν και είναι πιθανό οι λοιμώξεις αυτές που αφορούν ανθρώπους να άρχισαν από κάποιο ζώο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς.

Mε τα σημερινά δεδομένα τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενές επιβίωσης του SARS-COV-2, ούτε νοσούν από αυτό και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους.

Μπορούν τα τρόφιμα να είναι πηγή ή μέσο μετάδοσης του SARS-COV-2;

Οι εμπειρίες μας από τις προηγούμενες εξάρσεις σχετικών κορονοϊών, όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-CoV) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορονοϊός διαφέρει από αυτή την άποψη.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία κατάσταση που εξελίσσεται διαρκώς και οι πληροφορίες θα ανανεώνονται καθώς θα είναι διαθέσιμες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν κάτι είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή είναι να επιδείξουμε όλοι και όλες ψυχραιμία και να ακολουθούμε τους κανόνες που η διεθνής επιστημονική κοινότητα προτείνει. Για όλους οι μέρες είναι δύσκολες, όμως, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν είναι σαφώς αντιμετωπίσιμες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.