ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να δώσετε στη γάτα σας από το εορταστικό τραπέζι

Τι μπορεί να της προκαλέσουν

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να δώσετε στη γάτα σας από το εορταστικό τραπέζι

Κατά την διάρκεια των εορτών την τιμητική τους έχουν διάφορα κρέατα και άλλοι πειρασμοί, ωστόσο η γάτα σας δεν μπορεί να τα καταναλώσει όλα.

Ποιες τροφές δεν πρέπει να γευτεί η γάτα σας από το εορταστικό τραπέζι:

Μαγειρεμένα οστά

Επίσης, τα μαγειρεμένα οστά μπορούν να της προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως και σοβαρό τραυματισμό στον γαστρεντερικό σωλήνα, μέχρι και τη διάτρησή του.

Λιπαρές τροφές

Το λίπος, οι πέτσες, αλλά και οι λιπαρές σάλτσες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές με έμετο και διάρροια. Αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προξενήσουν ακόμα και παγκρεατίτιδα.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να την πέψει , με αποτέλεσμα να έχουν πεπτικές διαταραχές, όπως διάρροια.

Σκόρδα και κρεμμύδια

Τα ωμά, σε σκόνη, μαγειρεμένα ή αφυδατωμένα σκόρδα και κρεμμύδια, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αναιμία.

Γλυκά και σοκολάτες

Τα γλυκά απαγορεύονται εντελώς από τη διατροφή της γάτας μας. Προκαλούν και αυτά γαστρεντερικές διαταραχές. Όπως και τα γλυκά που περιέχουν σοκολάτα, καθώς είναι ιδιαίτερα τοξικά για το ήπαρ.

Αλκοόλ

Η μπύρα, το κρασί, η υγρή μαγιά και τα τρόφιμα που περιέχουν αλκοόλ, δεν είναι κατάλληλα για τη γάτα. Κι αυτό γιατί, το αλκοόλ έχει την ίδια επίδραση στο συκώτι και στον εγκέφαλο της γάτας, που έχει στον άνθρωπο. Χρειάζεται όμως, πολύ μικρότερη ποσότητα για να προκληθεί μόνιμη βλάβη. Με μόλις δύο κουταλάκια ουίσκι μπορεί να πέσει σε κώμα, μια γάτα 2,5 κιλών.

Η ωμή ζύμη, που περιέχει η μαγιά, μπορεί να διογκωθεί μέσα στο στομάχι της γάτας και να παραχθεί αλκοόλ από τη ζύμωση.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα κάσιους και άλλοι ξηροί καρποί, καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς είναι δύσκολοι στην πέψη. Συγκεκριμένα, άκρως επικίνδυνη θεωρείται η βρώση πικραμύγδαλων που περιέχουν υδροκυάνιο και των macadamia nuts που προκαλούν μυϊκή αδυναμία, δυσκαμψία των άκρων, κατάπτωση και εμέτους.

Διχτάκια και σπάγκοι από κρεατοσκευάσματα

Μπορεί να αποτελέσουν μια ακαταμάχητη λιχουδιά για τις γάτες, λόγω της μυρωδιάς και των υπολειμμάτων κρέατος, που μπορεί να έχουν.

Φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα διχτάκια, καθώς είναι δυνατόν να «παγιδευτούν» στο έντερο της γάτας και να χρειαστεί ακόμα και χειρουργείο, για να αφαιρεθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ίδιο ισχύει και για τις αδέσποτες γατούλες. Οπότε, καλό είναι να κόβουμε το διχτάκι σε πολλά μικρά κομματάκια και να φροντίσουμε να μην μπορούν να το εντοπίσουν οι γάτες στον κάδο απορριμμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.