ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί οι σκύλοι έχουν συνήθως καφέ χρώμα ματιών;

Κι όμως υπάρχει λόγος

Αυτό το γνωρίζατε; – Γιατί οι σκύλοι έχουν συνήθως καφέ χρώμα ματιών;

Τα ανοιχτόχρωμα μάτια δεν είναι πολύ συχνά στους οικόσιτους σκύλους. Ένας σκύλος με διαπεραστικά μπλε μάτια μπορεί να περιγραφεί ως εντυπωσιακά όμορφος ή οριακώς ανησυχητικός.

Σπάνια λέμε το χρώμα των ματιών χαριτωμένο, και προφανώς οι προηγούμενες γενιές κτηνοτρόφων σκύλων συμφωνούσαν. Όπως αναφέρει το Smithsonian, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν εκτραφεί σκυλιά για να έχουν πιο σκούρα μάτια ώστε να φαίνονται νεότεροι και πιο φιλικοί.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2023 του Royal Society Open Science, μια ομάδα ερευνητών με έδρα την Ιαπωνία συνέκρινε το χρώμα των ματιών στους γκρίζους λύκους με αυτό των οικόσιτων σκύλων. Αφού ανέλυσαν φωτογραφίες 22 λύκων και 81 σκύλων από 35 ράτσες, διαπίστωσαν ότι οι ίριδες των σκύλων ήταν σημαντικά πιο σκούρες κατά μέσο όρο. Ενώ το σκούρο καφέ είναι το τυπικό χρώμα ματιών στους σκύλους, τα μάτια του λύκου είναι πιο πιθανό να είναι κίτρινα.

Είναι πιθανό αυτή η διαφοροποίηση να επιλέχθηκε σκόπιμα από τους ανθρώπους. Αφού ανέλυσαν το χρώμα των ματιών του σκύλου, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δουν φωτογραφίες σκύλων και να κάνουν υποθέσεις για την προσωπικότητά τους. Ορισμένες εικόνες τροποποιήθηκαν για να κάνουν τις ίριδες των κατοικίδιων πιο ανοιχτόχρωμες ή πιο σκούρες.

Τα σκυλιά με σκούρα μάτια σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία για φιλικά και μη απειλητικά χαρακτηριστικά όπως η ευγένεια, η κοινωνικότητα και η αξιοπιστία, ενώ τα σκυλιά με ανοιχτόχρωμα μάτια ήταν πιο πιθανό να χαρακτηριστούν επιθετικά και ώριμα. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι βρίσκουν τα καστανά μάτια χαριτωμένα και κουταβίσια, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι κτηνοτρόφοι έδωσαν προτίμηση στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Δεν είναι το χρώμα των ματιών που οι άνθρωποι βρίσκουν αξιολάτρευτο, αλλά το μέγεθος της κόρης. Οι άνθρωποι γεννιούνται με σχετικά μεγάλες κόρες που γίνονται μικρότερες καθώς οι μύες των ματιών που τις ελέγχουν αδυνατίζουν με την ηλικία. Συσχετίζουμε τις μεγάλες κόρες με τη νεολαία και όσο πιο σκούρα είναι η ίριδα, τόσο πιο δύσκολο είναι να δούμε πού αρχίζει η κόρη. Οι συγγραφείς της μελέτης υποψιάζονται ότι τα καστανά μάτια κάνουν τις κόρες των ματιών να φαίνονται μεγαλύτερες από ό,τι πραγματικά είναι, ξεγελώντας μας ώστε να πιστεύουμε ότι τα κατοικίδιά μας είναι νεαρά που χρειάζονται την προστασία μας, ακόμα και όταν είναι Λαμπραντόρ 85 κιλών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το χρώμα δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό που κάνει τα μάτια ενός σκύλου να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο αξιαγάπητα. Οι οικόσιτοι σκύλοι έχουν εξελίξει στην ικανότητα να σηκώνουν τα φρύδια τους όταν κοιτάζουν τους ιδιοκτήτες τους, ένα τέχνασμα γνωστό και ως « μάτια κουταβιού».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.