ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αυτό το γνωρίζετε; – Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν αυτοκίνητα;

Πριν τον εκπαιδεύσουμε για να μην το κάνει, θα ήταν καλό να ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό

Αυτό το γνωρίζετε; – Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν αυτοκίνητα;

Όταν παρακολουθείτε το κατοικίδιο σας να τρέχει πίσω από ένα αυτοκίνητο, ίσως να κάνει την καρδιά σας να σταματήσει για ένα δευτερόλεπτο. Δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείτε βέβαια, αφού είναι επικίνδυνο και για τα σκυλιά αλλά και για εσάς. Πριν όμως αρχίσετε να τον εκπαιδεύετε για να μην το κάνει, είναι καλό να ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό.

Το τρέξιμο πίσω από ένα αυτοκίνητο μας φαίνεται κακή ιδέα, αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική από την οπτική γωνία ενός σκύλου. «Το κυνήγι είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά για τα σκυλιά», ανέφερε στο Mental Floss η Samantha Mountain, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων στο Monkey Business Dog Training στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ο σκύλος δεν φέρεται απρεπώς ή άσχημα, απλά ακολουθεί τη φύση του.

«Ένας σκύλος που κυνηγάει έχει αυτό που ονομάζεται ‘αρπακτικό ένστικτο’», λέει η Mountain. «Υπάρχουν στάδια που καθορίζουν αυτό το ένστικτο: βλέπω, προσανατολίζομαι, καταδιώκω, κυνηγάω, δαγκώνω και δαγκώνω για να σκοτώσω». Η κίνηση, ιδιαίτερα οτιδήποτε περνάει δίπλα από έναν σκύλο με μεγάλη ταχύτητα, πυροδοτεί αυτό το αρπακτικό ένστικτο. Αλλά ακόμα και αν το κατοικίδιο ζώο σας σταματήσει στο κυνηγητό και δεν προσπαθήσει να δαγκώσει και να σκοτώσει ένα επερχόμενο όχημα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να σταματήσετε αυτή τη συμπεριφορά του.

Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να έχει υψηλό ένστικτο αρπακτικών, αλλά κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο κυνήγι από άλλους. Η ράτσα παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως εξηγεί η Mountain, τα τεριέ και τα κόλεϊ, που αρχικά προορίζονταν για κυνήγι και κοπάδια, έχουν έντονο το ένστικτο της καταδίωξης.

Υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι εκπαίδευσης που λειτουργούν για να περιορίσουν αυτήν την επικίνδυνη συμπεριφορά. Αλλά προτού ξεκινήσετε μια ρουτίνα εκπαίδευσης, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ασκείται αρκετά. «Ένας σκύλος που δεν ικανοποιεί τις καθημερινές του ανάγκες άσκησης μπορεί να έχει επιπλέον ενέργεια για να κάψει, οπότε μπορεί να κυνηγήσει», λέει η Mountain.

Ξεκινήστε από το σπίτι ή την αυλή σας, σε μέρη δηλαδή όπου δεν υπάρχουν ερεθίσματα. Στη συνέχεια, μπορείτε να εκθέσετε αργά το σκυλί σας σε περισσότερα κινούμενα αντικείμενα, ανθρώπους ή αυτοκίνητα. Μείνετε μακριά από πολυσύχναστους δρόμους και προτιμήστε πιο ήσυχα μέρη με λιγότερους αντιπερισπασμούς.

Είναι σημαντικό να κρατάτε το σκυλί σας με λουρί όταν βγαίνετε βόλτα και φροντίστε να ακολουθείτε θετικές μεθόδους ενίσχυσης, όπως έπαινο και λιχουδιές. Η τιμωρία μπορεί να καταστείλει τη συμπεριφορά για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά κάνει πιο πιθανό το σκυλί σας να συνεχίσει να κυνηγάει αυτοκίνητα μακροπρόθεσμα.

Χρησιμοποιήστε μεθόδους εκπαίδευσης που σας δίνουν τον έλεγχο που χρειάζεστε για να σταματήσετε γρήγορα την παρόρμηση του σκύλου. «Η σημασία πρέπει να δοθεί στον έλεγχο των παρορμήσεων», εξηγεί η Mountain. Προτείνει εκπαίδευση ανάκλησης της μνήμης, η οποία χρησιμοποιεί μια εντολή για να δώσει σήμα στον σκύλο σας. Εάν δώσετε το σήμα αμέσως μόλις ο σκύλος σας εκτεθεί σε μια πρόκληση, όπως ένα αυτοκίνητο που θέλει να κυνηγήσει, θα επιστρέψει σε εσάς αντί για να κυνηγήσει το αυτοκίνητο.

«Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε τις λεκτικές ενδείξεις ‘άφησε το’ και ‘κοίτα με’», αναφέρει η Mountain. Με το σύνθημα «άφησε το», θα πρέπει να περιμένετε από το σκυλί σας να αφήσει ό,τι έχει την προσοχή του και να επιστρέψει σε εσάς. Με το «κοίτα με», κατευθύνεις τον σκύλο σου να κοιτάξει αμέσως και να γυρίσει προς το μέρος σου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν διαπιστώσετε ότι το κατοικίδιό σας δεν ανταποκρίνεται καλά στην εκπαίδευση, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία. Με προσεκτική εκπαίδευση και διαχείριση συμπεριφοράς, μπορείτε να αποφύγετε το άγχος και την ανησυχία που προκαλεί ένας σκύλος που αγαπά τη συγκίνηση του κυνηγητού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.